Lányok előtt is megnyitja kapuit az ezeréves fiúkórus iskolája

XVI. Benedek emeritus pápa fivére 30 évig vezette a legendás éneklő közösséget.

2022-től már nem csupán fiúk járhatnak abba az iskolába, amelynek diákja közül kerülhetnek ki a 975 óta létező regensburgi Domspatzen (a dóm verebei) tagjai. Ez márpedig egy fiúkórus, ám aki a tradíció esetleges megszakadása, felhígulása miatt aggódna, megnyugodhat.

A kórus továbbra is fiúkból fog állni, ám várhatóan létrejön egy külön lánykórus is. A KNA német katolikus hírügynökség közlése alapján a döntés hátterében az áll, hogy

egyre kevesebb fiú jár szívesen olyan iskolába, ahol nincsenek lány osztálytársak.

Emiatt viszont a tehetséges, szép hanggal megáldott fiúk a kórusba sem kerülhetnek be, mert annak a hagyományt követve előfeltétele, hogy a kórusiskola növendéke legyen az illető ifjú dalnok.

Eddig sem állt távol egyébként a nők szerephez engedése a kórustól és annak iskolájától, hiszen másfél éve hölgy áll az oktatási intézmény élén.

Christian Heiss kórusvezető szerint a lányok érkezésével egy újabb színfolttal gazdagodhat, egyben fel is frissülhet a regensburgi katedrálishoz kapcsolódó zenei élet.

fiúkórus
blizz-regensburg.de

Jól mutatja a kórus működésének jelentőségét, hogy 1964 és 1994 között Georg Ratzinger volt a művészi közösség vezetője – az emeritus pápa fivére 2020-ban hunyt el, 96 éves korában.

allesmuenster.de

blizz-regensburg.de/

FORRÁSCrux Now
Szabadon elkötelezett - ez a két szó fejezi ki legjobban mindazt, aki vagyok, ahogyan gondolkodom. A párbeszéd a lételemem: rengeteget tanulok a másokkal való dialógusokból. Hiszek benne, hogy mindenkit gazdagabbá tesz, ha kevesebbet ítélkezünk és többet kérdezünk.