Egy szőrös barát segített a kisfiúnak először beszélni

Leon egy 4 éves, autista fiú, aki teljesen bezárkózott csendes világába, mígnem négylábú barátja kiszabadította őt a mentális börtönéből.

***

VISSZAPILLANTÓ sorozatunkban az elmúlt időszak legérdekesebb, legnagyobb hatást kiváltó, vagy más okból számunkra kedves írásaiból idézünk vissza néhányat. Az idő múlása miatt a cikkekben szerepelhetnek olyan eseményekre való utalások, melyek ugyan már nem annyira aktuálisak, de úgy gondoljuk, érdemes rájuk ebből a távlatból is visszatekinteni. Reméljük, hogy a felidézett tartalmak újraolvasói épp úgy örömmel fogadják a “visszapillantás” lehetőségét, mint azok, akik most találkoznak először egy-egy gondolattal!

***

A kisfiú kommunikációja mindaddig megfejthetetlen volt azok számára, akik közel álltak hozzá és szerették. Bezárkózott a saját kis világába, de a kutyussal való találkozás szerelem volt első látásra. Hamar elválaszthatatlanok lettek. Leon első interakciói nem emberekkel, hanem Páfránnyal, a kiskutyával folytak. Ragyogott a szeme. Igazi állatbarát, jobban szereti az állatokat, mint az embereket. Mostanra kiválóan kommunikál, és megállás nélkül fecseg.

Amióta kutyus 2017-ben csatlakozott a családhoz, a család reménnyel tekint a bonyolult kihívásokra. Az anyuka így beszélt erről:

Felbecsülhetetlen, amit Páfrány napi szinten nyújt számunkra … segít a kisfiunknak megnyugodni, amikor sír, őrzi a lépcsőket, segít a közlekedésben, hogy ne üsse meg magát. Szükség esetén vigaszt nyújt neki.

Egy kutya képes volt kiszimatolni az utat, amit az orvostudomány és más emberi erőfeszítés sem talált meg.

A szülők örömükben szeretnék ezt a tapasztalatot megosztani másokkal, ezért úgy döntöttek, hogy más autista gyermekekkel rendelkező családoknak segítenek a kutyatárs megtalálásában. Közösségi médiakampánnyal gyűjtenek pénzt erre az célra.

” Megtapasztalva, milyen hatalmas életminőségbeli javulást jelent Páfrány az életünkben, az az álmom, hogy segítsek autista gyermekkel rendelkező családoknak, akik ezt nem engedhetik meg maguknak” – mondta az anya.

Amíg a kis Leonnak agyműtétje lesz, Páfrány kutyaiskolába megy és átmenetileg külön kerülnek. Szülei bíznak abban, hogy bár a különválás nehéz, hosszútávon az épülésükre válik.

Fordította és összeállította: Szőke Tibor

Ez a cikk eredetileg a szemlelek.blog.hu oldalon jelent meg.