Talán mégsem jön a Fudan, Messi távozni készül

Esti tükör, 2021. június 3.

Duplán elmarasztalta a magyar államot az Európai Unió döntéshozatali rendszere. Amint ismert, az úgynevezett Sargentini-jelentés elfogadásával az Európai Parlament jogállamisági eljárást indít hazánk ellen. Ezt a döntést, konkrétan magát a szavazás érvényességét támadta meg a magyar kormány, ám az Európai Bíróság friss döntése elutasította a panaszt.

Enyedi Ildikó
Enyedi Ildikó (index.hu/Bődey János)

Örömteli hír is érkezett a nemzetközi vizekről: két magyar rendező filmje is meghívást kapott a 74. cannes-i filmfesztivál hivatalos programjába. A július 6-án kezdődő rangos eseménysorozaton Enyedi Ildikóért és Mundruczó Kornélért izgulhatunk – az Arany Pálmát és a többi díjat a július 17-i zárógálán adja majd át a zsűri.

Nincsen Tükör-cikk oltás nélkül: Gulyás Gergely miniszter közlése alapján június 15-ig az úgynevezett védettségi igazolványok „digitális változata” tartalmazni fogja az adott személy által kapott oltás(ok) típusát és időpontját, így várhatóan az unió egész területén el fogják majd fogadni.

Fudan
epiteszforum.hu

Ugyancsak Gulyás Gergely közölte, hogy a sok vitát és élénk tiltakozást kiváltó Fudan egyetem beruházásának támogatásáról még nem született döntés, a téma egyelőre „a tervezőasztalon van”.

Színes egyéniséggel bővül a jövő évi országgyűlési választás ébredező kampánya: a csokornyakkendős viseleteiről is emlékezetessé vált Palotás János az Új Világ Néppárt színeiben indul az előválasztáson.

Palotás János
Palotás János (blikk.hu)

Az előválasztás még odébb van, ám a labdarúgó-Európa-bajnokság kezdetéig már nem sokat kell aludni: a június 11-én startoló viadal nemzeti mezeiről a Nemzeti Sport készített színpompás összeállítást. Úgy hírlik, a négy Budapestre tervezett mérkőzésből háromra még lehet jegyet váltani.

EB mezek
nso.hu

Lionel Messi ezeken a meccseken nem lesz jelen, játékosként legalábbis biztosan, ahogy két év múlva már a Barcelona csapatától is elbúcsúzik. Friss szerződése szerint ugyanis 2023-ig marad a katalán klub tagja, utána az Interbe szerződik – de nem Milánóba, hanem a Miamiba. Ronald Koeman viszont annak ellenére marad még egy darabig a Barcelona kispadján, hogy az ő szekere nemrég még inkább a távozás felé kanyarodott.

Akit pedig az érdekel, hogy miként változtak a névadási szokások hazánkban, ide kattintva tájékozódhat Zoékról, Brájenekről, Laurentekről, Hannákról és egyéb trendi keresztnevekről.

Szabadon elkötelezett - ez a két szó fejezi ki legjobban mindazt, aki vagyok, ahogyan gondolkodom. A párbeszéd a lételemem: rengeteget tanulok a másokkal való dialógusokból. Hiszek benne, hogy mindenkit gazdagabbá tesz, ha kevesebbet ítélkezünk és többet kérdezünk.