Szavazhat-e egy keresztény az ellenzék jelöltjére?

Rendkívül aktív párbeszéd kísérte azt az interjúnkat, amelyben egy hatgyermekes katolikus családanya a kormányváltás helyessége mellett érvelt. A hozzászólásokból válogattunk egy csokornyit.

Mostanra eldőlt, hogy nem Visi Piroska lesz az, akire a kormánypárti induló kihívójaként szavazhatnak majd a választópolgárok 2022 tavaszán az országgyűlési választások során. Még jelöltként ezt nyilatkozta magazinunknak: „Olyan visszajelzéseket kapok a templomi közösségünk tagjaitól, hogy elnyúltak a családi ebédek, mert a fiatalok az idősebbekkel hosszan beszélgetnek miattam, a szerepvállalásom miatt politikáról, az ország jövőjéről. Nekem már ezért megérte elindulnom, ezekért a családon belüli, csoportokon belüli beszélgetésekért.”

És valóban, az internet nagy asztalánál is csak úgy hullámzott/hullámzik a vélemények áradata, és néhány nemtelen megszólalás mellett továbbgondolásra érdemes reakciót is megfogalmaztak olvasóink. Ezekből készítettünk egy kétségkívül szubjektív összeállítást, a témát érintő további párbeszéd előmozdításának szándékával.

„Piroska, mindig tiszteltelek! Nagyon drukkolok. Hiteles ember vagy. Már másik közösségbe járok, de annak idején ott úgy tapasztaltam, és úgy gondolom ma is, Te vagy a legszeretetteljesebb, legpéldamutatóbb! Az emberekhez és problémákhoz való hozzáállásod valódi.

Akárhogy ér véget a küzdelem, a befektetett energia nem hiábavaló.

Sok sikert kívánok nagy szeretettel és tisztelettel!”

„10 a -7-en a társadalmi súlya, mint sokunké. Várjuk a következőt. A hitet meg gyakoroljuk és ápoljuk csendben. Édesanyaként nagy tisztelet, politikai szerepvállalása tévút.”

„Mint KDNP-F szavazó írom, ha jól belegondoltok a KDNP rég meghasonlott önmagával és kiárusította öntudatát, ezzel mossa kezeit. Egy oldalról értem én, hisz ha szélsőségesen képviselte volna a kereszténységet, akkor nem maradt volna fenn egyedül, ám így nem csak a jó és szükséges kezdeményezéseket legalizálja, hanem azt is, ami megbotránkoztató, hiszen ezt nem rója fel a koalíciónak. Egy francia költő írta: inkább tartok azzal, aki a bűnt megédesíti, mint azzal, aki az erényt megcsúfolja. És valljuk be, mindkét oldalnak lenne mit jóvá tennie ezen a téren. Nem kárhoztatom Piroskát, hiszen az elmúlt 11 év nem csak a jó programokról és a dübörgő gazdaságról szólt. Fájdalmas olvasni a személyeskedő kommenteket, a demagóg és arrogáns felszólalásokat.

Fájdalmas és botrányos, hogy a politika elvesztette közösségsegítő és -fenntartó szerepét, helyette bulvár bunkó mód megyünk azoknak, akik tovább akarnak látni a középszerűségen

és jobbá tenni azt, amit lehet és kellene.”

„Olvasva ezt a cikket, egyre jobban sajnálom, hogy az ÚVNP beállt ebbe az egyesült ellenzékbe. Értem én, hogy más esély nincs a kormányváltásra – és kellene is az új levegő mert ez a „Kádár-rendszer átkötve piros-fehér zöld szalaggal és ráaggatva egy kereszttel” már eléggé bűzös – de a baloldalt hatalomba segíteni azt nem… Remélem, hogy 2026-ra összeáll egy ÚVNP-MMM-Jobbik „koalíció””

„Gyenge a hite azért tudták meg győzni. Aki nincs velünk, az ellenünk!”

„Mindig elszomorít ha azt látom, hogy Krisztus egyházának tagjai durva, kemény ítéleteket mondanak embertársainkról, politikától, identitástól, viselkedéstől függetlenül. Véleményem szerint

tegyünk fel jó kérdéseket magunknak, ha kényszert érzünk az ítélkezésre: pl. Jézus mit tenne most a helyemben?

Ha valóban Krisztust követők vagyunk, ott lesz a helyes válasz, akár egyetértünk vele, akár nem.”

„Arcra jó ember. Nagyon meg van tévesztve, a hóhérok céljait szolgálja…”

„Keresztény csak Fideszes lehet. Vagy KDNP-s. A többi maximum ostoba eltévelyedett, aki, bár meglehet, jóarcú, mégsem képes átlátni, hogy sokkal jobb, ha az eresztények lopnak és hazudnak, mintsem hogy a komcsik vagy a libsik tegyék pontosan ugyanezt.”

„Nem szabadna, hogy fehér holló legyen az ilyen gondolkodó. Akinek fontosak a keresztény értékek, azok mind látják, hogy kilóg a lóláb a magukat kereszténynek valló farizeusoknál.”

„A kereszténységet nem sajátíthatja ki egyetlen párt vagy ideológia se.

Aki mégis ezt teszi, az nyerészkedni akar.”

Szabadon elkötelezett - ez a két szó fejezi ki legjobban mindazt, aki vagyok, ahogyan gondolkodom. A párbeszéd a lételemem: rengeteget tanulok a másokkal való dialógusokból. Hiszek benne, hogy mindenkit gazdagabbá tesz, ha kevesebbet ítélkezünk és többet kérdezünk.