Nem szabad megtörténnie – orvosok tiltakoznak a testi fenyítés ellen

Itt az ideje, hogy Skócia és Wales példáját követve Angliában és Észak-Írországban is betiltsák a gyerekek testi fenyítését.

Amellett, hogy veszélyes és káros a gyermek felpofozása, elfenekelése, maradandó pszichés károkat is okozhat – vallják a Royal College of Pediatrics and Child Health kutatói. A fizikai sérelemnek kitett gyerekek nagyobb valószínűséggel teljesítenek rosszabbul az iskolában, nagyobb eséllyel lesznek abúzus áldozatai, és ők maguk is könnyebben válnak bántalmazóvá. Ráadásul a testi fenyítés önmagában sérti a gyermek jogait – teszik hozzá. Ha a szülő azt állítja – mert jelenleg Angliában és Észak-Írországban megteheti -, hogy az ütés csak “észszerű fenyítés” volt, az a jogszabály szerint egy olyan kiskapu, amely kijátszható, és így alááshatja a gyermek védelmi jogát a szülővel szemben.

Andrew Rowland, a főiskola gyermekvédelmi felelőse elmondta, hogy hetente legalább egyszer találkozik olyan gyerekkel, akit valamilyen módon megütöttek otthon – olyan is előfordult már, hogy valaki a laptop töltőjét használta ostorként. A „megoldások” sokfélék, a kiváltott hatás mégis minden esetben egyformán romboló. Aggasztó látni, mennyire gyakori ez a jelenség, pedig ennek – bármilyen körülmények között is él a család, és legyen a konfliktus hevében bármilyen ideges is a szülő –

nem szabadna megtörténnie

– teszi hozzá az orvos.

Bess Herbert, az End Corporal Punishment kampánycsoport érdekképviseleti szakértője is felhívja a figyelmet, hogy tanulmányok százai igazolták: a testi és lelki sérelmek hatással lehetnek a gyermek mentális és érzelmi egészségére, és károsíthatják a szülő és a gyermek közötti kapcsolatot is.
Következménye lehet a gyengébb kognitív fejlődés, az iskolai lemorzsolódás nagyobb kockázata, felnőttkorra pedig nagyobb valószínűséggel alakul ki erőszakos és antiszociális viselkedés.

A Royal College of Pediatrics and Child Health felhívásához az NSPCC gyermekvédelmi jótékonysági szervezet is csatlakozott: „minden gyerek ugyanolyan védelmet érdemel az őt ért támadásokkal szemben, mint a felnőttek.”

Rachel de Souza, Anglia gyermekügyi biztosa azt mondta, szeretné, ha a miniszterek fontolóra vennék a testi fenyítés betiltását: „mivel a gyerekek kiszolgáltatottabbak, mint a felnőttek, gondoskodnunk kell arról, hogy jogaik minél teljesebb körű támogatást kapjanak.”

Mint minden más, a neveléssel kapcsolatos gondolkodásmódunk is rohamosan változik. Hazai szakemberek is egyre több cikkben szólalnak fel az ellen, hogy sokak számára a gyereknevelés természetes része a testi fenyítés – akár rendszeres, előre eltervezett, szándékos ütlegelésről van szó, akár hirtelen felindulásból elkövetett, egyszeri pofonról.

A hozzáállásunk változásának gyorsasága azon is múlik, milyen környezetben nőttünk fel. „Engem is ütöttek, mégis ember lett belőlem” – reagálnak sokan vállvonogatva, ezzel a hozzáállással azonban csak elutasítjuk a gyermekkel (és saját magunkkal) való együttérzést, ami nem visz előre.

Magyarországon 2005 óta van érvényben a zéró tolerancia a gyermekvédelemben: ez azt jelenti, hogy

a testi erőszak tiltása érvényes a szülő-gyerek kapcsolat relációjában is.

Amit a felnőtt nem tehet meg egy másik felnőttel, úgy nem teheti meg saját gyerekével sem. Az elmúlt hónapok közéleti eseményeit szemlélve mégis láthatjuk, mennyire aktuális kérdés ez még mindig. Ahhoz, hogy a gyermekek valódi biztonságot éljenek meg velünk, a testi fenyítés tilalmát is komolyan el kell vennünk.