Nincs jövő pedagógusok nélkül

A Szemlélek Társalgóban ezúttal az oktatásügyről volt szó − két olyan szakemberrel beszélgettünk, akik évtizedek óta nemcsak gyakorló pedagógusként vannak jelen az oktatásban, de különböző pozícióikban az oktatás jövőjének formálásában is részt vesznek.

Mekkora a baj az oktatás területén? Mivel elégedetlenek leginkább a pedagógusok? Ha tényleg olyan nagy a probléma, miért nem tudnak egységesen kiállni magukért a tanárok és az óvodapedagógusok? Hogyan jutottunk el odáig, hogy az oktatásért is felelős belügyminiszter egyértelműnek mondja a pedagógusbérek emelésének szükségességét, aztán a „Nem ígérek semmit, és azt betartom” mondattal le is zárja a témát?

Több szempontból is

tabudöntögető volt a Szemlélek Társalgó legutóbbi alkalma,

melynek vendégei ezúttal Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke, a győri Révai Miklós Gimnázium igazgatója és Dr. Gloviczki Zoltán, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola rektora, az Oktatási Hivatal egykori vezetője voltak.

Megvitattuk azt is, hogy:

− miért méltatlan − és alaptalan − a tanárok fejéhez vágni a nyári fizetett szabadságukat?

− miért téves az a közvélekedés, miszerint az egyházi iskolák túl vannak finanszírozva az államiakhoz képest?

− miért nem csak, és miért nem elsősorban a pedagógusok életkörülményeiről szól a pedagógusfizetések körüli vita?

− hogyan nyomta rá a bélyegét a közbeszéd stílusa a kormányzat és a szakszervezetek közötti – végül sikertelen – párbeszédre?

− miért nem lát rövid távon sok esélyt egyik szakember sem a kormányzattal történő érdemi előrelépésre?

− mi az, amit jelen helyzetben a pedagógusok tehetnek önmagukért?

Abban mindannyian egyetértettünk, hogy pedagógusok nélkül elképzelhetetlen a jövő Magyarországa, vagyis alapvető fontosságú, hogy hogyan áll a mindenkori kormányzat, a pedagógusok, az állampolgárok és a média az oktatás ügyéhez.

A teljes beszélgetés meghallgatható a Spotify, az Apple Podcasts és a Google Podcasts felületeken, valamint közvetlenül ide kattintva:

Aki a Szemlélek Társalgó adásait RSS olvasóval szeretné követni, erre a Feedre tud feliratkozni.