Nagymamák ritkán csinálnak forradalmat – podcast az összedőlő oktatásról

A pedagógusok szívéről és a döntéshozók lelkéről is beszélgettünk a Szemlélek Társalgóban, ahol szóba került, hogy a tanároknak egyszerűen nincs eszközkészletük arra, ami most zajlik.

Miután politikai és gazdasági oldalról már sokan sokféle megállapítást tettek a pedagógusok életét jelentősen befolyásoló „pályamódosítás” kapcsán, mostani podcast adásunkban

arra törekedtünk, hogy az ember oldaláról, értékalapon próbáljuk átgondolni, megérteni, mi és miért történik ebben az országban az oktatásüggyel.

Gégény István két beszélgetőtársa ezúttal a magazinunknak a közelmúltban interjút adó Hidász Ágnes hatgyermekes édesanya, és Rab Krisztina, a Szemlélek vezetője, szintén édesanya, nagymama, ráadásul aktív pedagógus.

A drámai dialógus során elhangzik, hogy miközben hatalmas zavar, bizonytalanság van a tanártársadalomban, a döntéshozók különböző intézkedésekkel próbálják elfedni a pedagógushiányt, logisztikai kérdésnek látják a kialakult helyzetet, a diákok pedig nagyon jól érzékelik azt a bizalmatlanságot, amit a rendszer feléjük sugároz.

Nem is véletlenül alakult ki egy olyan gondolkodás a fiatalok körében, hogy lúzer, aki tanárnak megy.

Szóba kerül még látszategyeztetés, visszaélés a hivatástudattal, megalázás és megalázottság, mindezek eredményeként pedig megfogalmazódik, hogy rettentő mérgező a közhangulat.

– Hónapokon át „taníthattam” német nemzetiségi nyelvet úgy, hogy nem tudok németül – mutat rá a rendszer anomáliáira Rab Kriszta. – Magyarországon körülbelül senki nem gondolja komolyan, hogy van olyan politikus, aki igazat mond – ezek pedig Hidász Ágnes szavai. Ugyanő hangsúlyozza, hogy vétkesek közt cinkos, aki néma, hiszen az oktatásügy nem a pedagógusok ügye, hanem az egész társadalomé.

Vajon meglátjuk-e a jövőt a gyermekekben, segítjük-e őket rácsodálkozni, van-e időnk a kérdéseikre?

Ezek a dilemmák mintha nem lennének érdekesek némely felelős döntéshozó számára, ám a Szemlélek Társalgóban helyet kaptak ezek a felvetések is.

A végkicsengés nem pozitív, de nem is teljesen kilátástalan: ha már össze kell dőlnie a magyar oktatásügynek, legalább ne a gyerekekre dőljön.

Aki a Szemlélek Társalgó adásait RSS-olvasóval szeretné követni, erre a Feedre tud feliratkozni.