Te megtaláltad már, amit kerestél?

Boldogok, akik nem tudják mindenre a választ.

Az újrainduló Szemlélek mottója hűen kifejezi, hogy mi jellemez bennünket, és mit szeretnénk felismertetni minél több emberrel. Hiánylények vagyunk: nem vagyunk készen, minden újabb nap lehetőséget nyújt a fejlődésre, tanulásra.

Nehéz lehet olyan szívvel élni, amiből nem fakadnak kérdések.

Aki – azt hiszi, hogy – mindent tud, könnyen eshet az állandó ítélkezés csapdájába, ráadásul saját tökéletességének tévképzete megnehezítheti számára az anyagvilágon túli, örök távlatok iránti érdeklődést.

A U2 együttes sok évtizedes slágere már a címében is kifejezi, amiről az egész dal szól: „Még mindig nem találtam meg, amit keresek”. Pedig elhangzik, hogy mennyi mindent átélt, megélt már a szerző, ám ezek a tapasztalatok nem vezették el a végcélhoz. Még nem.

Keresők vagyunk – ezt üzeni a dal, amit a fenti, 1987 körül készült videóban egy harlemi gospel kórus és a legendás banda közös, puritánságában is felemelő előadásában hallhatunk.

Alább pedig egy 2005-ös milánói koncertfelvétel következik, ahol nem csupán a „kórus” létszáma méretesebb némileg a templomi videóhoz képest, de a frontember, Bono felvezető szavaira is érdemes figyelmet fordítani.

Boldogok, akiknek van keresnivalójuk!

Szabadon elkötelezett - ez a két szó fejezi ki legjobban mindazt, aki vagyok, ahogyan gondolkodom. A párbeszéd a lételemem: rengeteget tanulok a másokkal való dialógusokból. Hiszek benne, hogy mindenkit gazdagabbá tesz, ha kevesebbet ítélkezünk és többet kérdezünk.