Új keresztény egységet épít a háború

Közös hangot találni másként gondolkodók között mindig reményteli – különösen az ma Ukrajnában. De van, aki még ebből is kimarad.

Sosem látott egységbe kovácsolódtak az ukrajnai vallási felekezetek: a háborús helyzet egészen új szintre emelte együttműködésüket – állítja az ortodox többségű ország görögkatolikus egyházának vezetője, Szvjatoszlav Sevcsuk.

A különböző felekezetek 95%-át képviselő Ukrán Egyházak és Vallási Közösségek Tanácsa már az orosz támadás előestéjén felhívást intézett Oroszország elnökéhez, hogy állítsa le a támadást, és a mediátori szerepet is vállalták volna a két ország között kialakult helyzet rendezése érdekében.

– Ha a diplomaták és a politikusok nem tudták megakadályozni a fegyveres összecsapást, mi, az egyház emberei szerettünk volna a béke követei lenni – mondta a cruxnow.com-nak Sevcsuk érsek, aki az együttműködés hiányosságára is felhívta a figyelmet:

az egyetlen keresztény közösség, amellyel nem hozott egységet a háború, a Kirill pátriárka által vezetett orosz ortodox egyház.

– Sajnálatos módon az orosz ortodox egyház Putyin „állami doktrínájának” csapdájába esett, amit ortodox teológusok már egy hónappal ezelőtt is elítéltek – tette hozzá az érsek.

Ami Ukrajnában történik, az Sevcsuk szerint humanitárius katasztrófa: 10 millió ukrán állampolgárnak kellett elhagynia otthonát, közel 5 millióan az országot is elhagyták. Az orosz megszállás alól felszabadult városokban felfedezett tömegsírok mára „mindenki imahelyévé váltak: ortodoxok, katolikusok, protestánsok, zsidók és muszlimok imahelyévé”. Az egyházi infrastruktúra is tönkrement: közel 100 templom, kolostor és egyházi épület pusztult el az orosz invázió kezdete óta.

– Tudjuk, mert az orosz elnök is kinyilvánította, hogy a háborúnak két célja van: demilitarizálni és nácitlanítani. A demilitarizálással lerombolja az ukrán államot, megbénítja a hadsereg ellenállását, hogy így elérje második célját, az úgynevezett nácitlanítást. Ezzel bizonyítja, hogy ez valóban egy ideológiai háború, melynek célja az ukrán emberek megsemmisítése. Szvjatoszlav Sevcsuk szerint az instrukciókat, amelyeket az orosz katonák kaptak arra vonatkozóan, hogy mit tegyenek az ukrán emberekkel, „tankönyvi népirtáshoz” lehet hasonlítani.

Múlt pénteken a Keresztény Egységtörekvés Pápai Tanácsának képviselőit fogadta a pápa, aki elmondta:

az orosz-ukrán háború veszélyezteti az egész világot, és minden keresztény embernek és egyháznak meg kell vizsgálnia a lelkiismeretét.

– Meg kell kérdezzük magunktól, mit tettek az egyházak, és mit tehetnek még azért, hogy részt vegyenek a világ egységének fejlődésében, hogy képesek legyenek felismerni az egymás mellett élő emberek és nemzetek közt kialakuló testvériséget? Ezen együtt kell gondolkodnunk – mondta Ferenc pápa.

FORRÁSCruxnow.com
Formálnak a szavak, formálom a szavakat - nem tudom, melyik volt előbb. Az azonban biztos, hogy megrekedtem a miért?-korszakban. Keresem a válaszokat, de az idő múlásával, csak egyre több a kérdésem.

1 hozzászólás

 1. „– Meg kell kérdezzük magunktól, mit tettek az egyházak, és mit tehetnek még azért, hogy részt vegyenek a világ egységének fejlődésében, hogy képesek legyenek felismerni az egymás mellett élő emberek és nemzetek közt kialakuló testvériséget? Ezen együtt kell gondolkodnunk – mondta Ferenc pápa.”
  Ez nagyon nemes cél – csak a megvalósítása nehéz. Hiszen akik szeretettel fordulnak mások felé, azok eddig is igyekeztek békében élni a világgal, akik pedig nem, azokat nehéz lesz meggyőzni.
  Másrészt, mint oly sok mindenben, itt is kettőn áll a vásár. Ha az egyik fél nyitott a szeretetre, békére, de a másik nem, akkor két opció marad. A békés ember is felveszi a kesztyűt, és megvédi magát – és így harc lesz, vagy fontosabbnak tartja a békét, és hagyja, hogy eltiporják. Egy agresszort ugyanis ritkán bír jobb belátásra a másik békés mivolta.
  Ezen kívül a különféle nemzetek között egyházi szinten is mindig ment az adok-kapok, mert sok ember vallásossága elég ahhoz gyűlöljön, de kevés ahhoz, hogy szeressen.
  Nem kell messzire mennünk – 2008-ban a Szlovák Katolikus Egyház a magyar hívek kérése ellenére direkt úgy rajzolta át egész Szlovákiában az egyházmegyék határait, hogy a magyarok ezt követően egy évezredes ottlét után minden megyében kisebbsége kerültek.
  És hasonló a helyzet most keleten is. 2022 előtt az ukrán egyházi vezetőket nem érdekelték az orosz kisebbség ellen elkövetett sokszor tömeggyilkosságig fajuló atrocitások, most az orosz egyházi vezetők fordítják el a fejüket.