A világ legjobb színésznője örökbefogadott örökbefogadó

A címbeli elismerést Frances McDormand érdemelte ki aktuálisan, hiszen idén ő kapta a legjobb női főszereplőnek járó Oscar-díjat. A saját életéről ugyancsak érdekes és tanulságos filmet lehetne forgatni.

A színészet különleges világ, a mozi még inkább az. Látszólag könnyen össze lehetne foglalni a filmsztárok világát azzal, hogy a kamera, a címlap, a vászon, „Hollywood” a csinos hölgyeket és a kigyúrt, avagy sármos urakat kedveli, a gyerekszínész pedig legyen vagy cuki, vagy pimasz, esetleg a kettő keveréke, és kész.

A legjobb női főszereplőnek járó Oscar-díjat idén mégis annak a Frances McDormandnak ítélték oda, akire nemhogy illene az előbbi skatulya; őbenne épp az a különleges, hogy a legkiválóbb szinten tudja megformálni az átlagembert. Nem véletlen, hogy ez már a harmadik kifejezetten a személyének szóló Oscar-díj, de 2021 legjobb filmjének is az ő főszereplésével készült A nomádok földjét választották néhány napja. Van még Golden Globe-díja, Emmy-díja, BAFTA- és Tony-díja, számos további elismerés mellett.

A 63 éves színésznő mindennek ellenére nem klasszikus világsztár, mégis valahogy mindenki ismeri. Nem csoda, hiszen

amíg az álomnővel, álompasival, csodagyerekkel leginkább képzeletvilágunkban futunk össze, mindannyian találkoztunk már épp olyan emberrel, amilyen karaktert Frances McDormand rendszerint alakít.

Az arcát, gesztusait közelinek, „szomszédosnak” érezzük, pedig talán még a nevét sem tudná számos ember az arcképét látva felidézni. És ez még csak a kezdeti ismeretlen-ismerős meglepetés ahhoz képest, hogy a világhírű Coen fivérek egyikének, Joel Coen rendezőnek a felesége. A rácsodálkozást fokozhatja, hogy nem azért nem ezen a néven született, mert művésznevet vett volna fel, hanem mert egy kanadai származású lelkész és felesége fogadta örökbe.

Felnőttként ő is örökbefogadó szülő lett: gyermekük, Pedro eredetileg Paraguayban látta meg a napvilágot, ma már edzőként dolgozik.

a világ legjobb színésznője
Frances McDormand, Pedro McDorman Coen és Joel Coen (bild.de)

Amikor a férjével 1984 óta a mai napig kitartó házasságuk titkáról kérdezték őket a 2015-ös Római Filmfesztiválon, azt válaszolták:

rengeteg érdekes dolog történik mindkettőjükkel, így folyton akad valami újdonság, amit megoszthatnak egymással.

És ha azt gondolnánk, most már tényleg alaposan megismertük Frances McDormandot, ne felejtsük azt sem, hogy azon kivételes színészek közé tartozik – éppen kéttucatnyian vannak az ide kattintva elérhető összefoglaló szerint –, akik „hármas koronát” viselnek. A „Triple Crown of Acting” kategóriába csak a legjobbak legjobbjai kerülhetnek be, vagyis akiknek a mozi, a televízió világa mellett a színpadi színészeknek járó legmagasabb elismerést is odaítélték. Ilyen királynő Ingrid Bergman és Helen Mirren, a háromkoronás királyok listájában Al Pacino és Jeremy Irons neve is szerepel. És szintén ott ragyog a lelkész és felesége által örökbefogadott, majd örökbefogadóvá vált Frances McDormand neve, de nem 2021 óta. Már 2015-ben, mindössze 18 év alatt összehozta a hármas csúcshódítást a „köztünk élő nő” ikonikus alakja, míg Al Pacino számára ehhez 35 évre volt szükség.

Szabadon elkötelezett - ez a két szó fejezi ki legjobban mindazt, aki vagyok, ahogyan gondolkodom. A párbeszéd a lételemem: rengeteget tanulok a másokkal való dialógusokból. Hiszek benne, hogy mindenkit gazdagabbá tesz, ha kevesebbet ítélkezünk és többet kérdezünk.