Tartós béke és/vagy összeomlás

Esti Tükör, 2021. október 8.

A #kösziadalt hashtag uralta ezt a pénteket, legalábbis azt a részét, amit nem járt át a politikai előre-, vissza- és mendenfelé lépés. Október 8. ugyanis a Dalszerzők Napja, saját honlapja is van az ünnepnek, ez pedig a kosziadalt.hu.

A Nobel-békedíj is gazdára talált, egyből kettőre: újságíróknak ítélték oda az elismerést. Maria Ressa és Dmitrij Muratov egyaránt zsurnaliszta, a méltatás szerint a „demokrácia és a tartós béke előfeltételének tekinthető véleménynyilvánítás szabadságáért” folytatott erőfeszítésükért kapták a kitüntetést.

Nobel-díj
Mészáros Márta (Fotó: Mónus Márton / MTI)

Mészáros Márta kapja az Európai Filmakadémia életműdíját. Ő az első magyar filmes, akinek gazdag és az európai filmtörténetben is megkerülhetetlen életművét az európai Oscar-díjnak számító Felix-díjjal ismerik el.

Idehaza összeomlott a kormány(párt) Karácsony Gergely elleni médiahadjárata, ami egyben azt is jelenti, hogy a jelenlegi főpolgármester nem tudja betartani azt az ígéretét, hogy ő fogja közvetlenül leváltani a jelenlegi kormányfőt. Jelen állás szerint nem kizárt, hogy 2022 tavaszán egy hétgyermekes katolikus családapa lesz az ötgyermekes református családapa kihívója a miniszterelnöki posztért.

Nobel-díj
Sebastian Kurz kormánya viharba került (Fotó: Ales Beno / Anadolu Agency via AFP)

Rogyadoznak az osztrák kormány tartóoszlopai is, miután a kisebbik koalíciós párt elnöke bejelentette, hogy alternatívát keres a jelenlegi kancellár vezette kabinet helyett. A törekvést visszaélések feltételezése miatt indított házkutatások motiválják.

Szlovákiában viszont a magyar kormány miatt alakult ki feszült helyzet, itt szlovák termőföldek magyar fél általi felvásárlása, illetve erről a szlovák kormányzat irányába – elvileg – elmulasztott tájékoztatás okozza a polémiát.

Nobel-díj
Fotó: Sáhó Eszter / Szemlélek

Sokan emlékezhetnek olvasóink közül a közmédia karakteres hangjára és arcára: Acél Anna a Szemléleknek adott interjúban jelezte, nem csupán őt nem láthatjuk a híradóban, de maga sem nézi a mai, értékközvetítés helyett a bemondók „szexiségére” fókuszáló „híradókat”.

Szabadon elkötelezett - ez a két szó fejezi ki legjobban mindazt, aki vagyok, ahogyan gondolkodom. A párbeszéd a lételemem: rengeteget tanulok a másokkal való dialógusokból. Hiszek benne, hogy mindenkit gazdagabbá tesz, ha kevesebbet ítélkezünk és többet kérdezünk.