Lehet-e egy keresztény katona? – Komment-tár #5

Kommentelőink gyakran „fejünkön találják a szöget” – megfogalmazzák a legrázósabb kérdéseket, és levonják azt a következtetést, amit csak remélni merünk.

A Komment-tár-sorozat küldetése, hogy rendszeresen merítsünk az olvasói reakciók bőséges terméséből, újraolvassuk az esetleg szem elől tévesztett vagy elfeledett észrevételeket.

Nem a legjobb hozzászólásokat gyűjtjük egybe, és szerkesztjük cikké, nem is azokat, amelyekkel leginkább egyetértünk – a válogatás célja továbbra is a közös gondolkodás, a párbeszéd támogatása.

Hozzászólni ér, sőt nagyon örülünk minden építő megjegyzésnek!

Istennek nincs szüksége felfegyverzett védelmezőkre…

„(…) Jézus abszolút erőszakmentességet vár el az övéitől. Mindennemű erőszak távol áll tőle! Csak aki nem hiszi, nem akarja elhinni azt, hogy mindenkit szeretnie kell annak, aki Jézust követi, az tud megmaradni abban az emberi okoskodásban, hogy „de hát ha hiszünk neki, akkor mi lesz velünk, értékeinkkel!?” Így is lehet gondolkodni, de ezt Jézussal alátámasztani nem lehet. Az örömhír az irgalmasságot hirdeti, nem pedig a szemet-szemért irgalmatlanságát! […] Bizony, nagy tévedésben van, legyen az a legnagyobb egyházi méltóság, aki Jézust bármilyen, ember ellen irányuló erőszakkal össze akarja elegyíteni.

Az ellenségszeretet bizony az ellenség szeretetét jelenti, nem pedig annak megölését.”

„Régóta szomorúan szemlélem Isten harcos védelmezőit…”

„Vannak megkeresztelt emberek sokan és vannak keresztény emberek nagyon kevesen. Megkeresztelt katona van, de keresztény, azaz Jézust követő katona nincs. Nem véletlen mondta Jézus annakidején, hogy „Vajon talál-e hitet az Emberfia, ha újra eljön?” Ha minden megkeresztelt ember egyben keresztény, tehát Jézus tanítását megtartó ember is volna, bizony nagyon más lenne a világ.”

Meghalt a királynő – éljen a király!

„Én nagyon sajnálom mint királynőt. Tényleg kivételes volt, hogy 70 évig tudott egy ország egységének a szimbóluma lenni. Arról, hogy mellette egy egyházat vezetett, amit legfőképpen azért hozták létre, mert a korábbi király így egyszerűbben el tudott válni a feleségeitől akiket így már nem kellett lefejezni, jobb családokban inkább elhallgatnák és nem dicsekednének vele. Szóval mint egyházfővel nem tudok mit kezdeni a személyével.”

Rejtő Jenő szerint szeretnénk, ha a valóság igazodna hozzánk…

„Ha már kialakítottunk egy véleményt, látásmódot, nem szívesen látjuk be, ha nem helyes.”

„magamra ismertem”

Igazságosság és szeretet

„Van, aki az igazságot bunkóként használja, amivel a másikat földbe döngöli. Ennek az igazságnak nincs köze a szeretethez.”

„Mint ahogyan az a szeretet, ahol nincs jelen az igazságosság, nem szeretet, csak szentimentális ömlengés.”

A kommentgyűjtemény kommentje

„Az ateisták nem „hiszik”, hogy nincsenek istenek, hanem tudják. (…) Az ateizmusnak nincs tanítása, nincs dogmája. Az ember tanul egy kis földrajzot, biológiát, fizikát, és hopp, a Biblia tézisei sorra dőlnek.”