Leporolt népénekkel hangolódhatunk a pápa érkezésére

Három évig nem találtak alkalmas dalszerzőt, így újrahangszerelés lett a vége.

Ilyen telinek még nem láttam az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus sajtóeseményeinek rendszeresen helyet biztosító D50 rendezvényközpont nagytermét, mint ma, mikor bemutatták a Kongresszus hivatalos dalát és a világesemény 12 hírnökét. Az már 2020 januárjában kiderült, hogy nem lesz új himnusza a NEK-nek, hanem az 1938-ast hallhatjuk majd új formában.

Erdő Péter elmondta, hogy ötödik éve imádkoznak a NEK-ért, hiszen „olyan még nem volt a kongresszusok történetében, hogy egy járvány miatt kelljen elhalasztani az egész rendezvényt”.

A bíboros felidézte a 2019-es csíksomlyói pápai szentmisét, ahol mindenki kívülről fújta a Bangha Béla által írt „Győzelemről énekeljen Napkelet és Napnyugat” kezdetű éneket,

ezért bízik abban, hogy választásuk sikerrel jár majd.

Kovács Ákos kapta a feladatot, hogy „modern köntöst” adjon a húsvéti és úrnapi körmenetekről jól ismert népéneknek. A rendezvényen a dalszerző is jelen volt, aki elmondta, ő inkább csak összefogta a munkát, mintsem hogy kizárólag neki lehessen tulajdonítani annak eredményét, és reméli, hogy személye nem tereli el a figyelmet az elkészült műről. Mindenesetre Ákos volt a forgatókönyvírója az elkészült imázsfilmnek is, mely három fiatal megtérésének mozzanatait mutatja be, akiknek története az oltárnál találkozik.

Biztos vagyok benne, hogy a sajtótájékoztató egyik legnagyobb meglepetése Dr. Farkas Attila atyának, a Szent István Bazilika nyugalmazott lelkészének felkonfja volt, akiről megtudtuk, hogy gyerekként részt vett az 1938-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson, sőt, ott volt elsőáldozó. Emlékeit egy külön kisfilmben mondta el, melyet reméljük, majd szintén láthat a nagyközönség.

Mivel kérdezésre nem volt lehetőség, nem tudtuk meg, hogy mi lett a NEK által még 2017-ben kiírt himnuszpályázattal. A NEK Általános Titkársága annyit közölt 2019 februárjában, hogy a beküldött művek közül „nem találtak minden kritériumnak megfelelőt”, ezért „a pályázat zárt, meghívásos rendszerben folytatódik”. Ennek eredményéről azóta nem találtunk információt,

az is lehet, hogy végül az egyházi vezetés állt el attól a szándékától, hogy valami új szülessen a XXI. századi találkozóra, olyan üzenettel, ami a ma emberéhez szól.

Egy másik lehetséges megoldás szerint olyan állapotban van a hazai egyházi könnyűzene, hogy képtelen világeseményhez méltót alkotni. Pedig, talán mi lehettünk volna az a nemzet, mely a járvány legyőzését is megüzenhette volna a világnak.

Szintén nem tudtuk meg, hogy mi lesz a pontos feladatuk, de 12 hírnöke is van mától a Kongresszusnak, akik a helyszínen vehették át erről szóló díszoklevelüket. Név szerint: Baritz Gergő, Böjte Csaba, Csókay András, Dolhai Attila, Kubik Anna, Lackfi János, Petrás Mária, Pindroch Csaba, Szalóki Ági, Sena Dagadu, Szikora Róbert és Ürge-Vorsatz Diána.

Szerelmese vagyok a közéletnek és a közbeszédnek. Hiszem, hogy magas szinten ezeket művelni csak szabadon gondolkodva lehet: a valóság és az igazság talaján állva, megengedve magunknak a változás lehetőségét.