Szelíd reformáció zajlik a katolikus egyházban

Nem válságban van a kereszténység, hanem fejlődésben.

Rómában írom e sorokat – abban a városban, amely évezredeken át a katolikus egyház központja volt. Intézményes szempontból továbbra is az, de az európai katolikusság nem csupán elvesztette központi jellegét, hanem aktuálisan kisebbséget jelent a világegyházban. A bíborosok legutóbb Argentínából származó pápát választottak, Afrika és Ázsia katolikus közösségei virágzanak, olyannyira, hogy a katolikusok létszámának mutatóját az öreg kontinens „mélyrepülése” sem képes negatív irányba eltéríteni: a számok is azt mutatják, hogy az egyház növekszik. Nem úgy, nem ott, ahol megszoktuk, de él és virul.

Miután október 31-én megemlékeztünk a reformációról,

ideje feltenni a nem visszafelé, sokkal inkább a jövőbe mutató kérdést: nem lehetnénk újra mind, keresztények, egyazon közösség tagjai?

A Ferenc pápa által 2021-ben elindított szinodális folyamat ugyan nem közvetlenül ezt a célt tűzte maga elé, de akár még e téren is jelentős előrehaladás történhet a következő években. A most lezárult szinódus első ülésszaka nyomán számos remény, aggály, elvárás, vágy fogalmazódott meg az emberekben. Nehogy túl nagyot sikerüljön újítani, de azért lehessen nőket is pappá szentelni, több teret adni a szexuálisan másként önazonos személyeknek, visszafordítani az oltár Trident felé… A lista szinte végtelen, hasonlóan az ilyen kérések megfogalmazóinak várható csalódottságához.

Egy mondás szerint fogyatékkal élők nélkül az egyház fogyatékos lenne (a képen szereplő személyek az október 29-én tartott szentmisére érkeztek Rómába, mind hozzájárultak a fotó elkészítéséhez)

Mert a szinodalitásról szóló szinódus – eddig – látszólag kevés lépést tett a konkrét változtatások irányába.

Asztalborítás helyett egy asztalhoz ültek

egészen különböző kultúrájú, nyelvű, tapasztalatú, beosztású, életállapotú személyek, még csak nem is mind a katolikus egyház tagjai, és elkezdtek beszélgetni egymással. Aki szerint ez semmi, netán kevés, nézzen utána, miként zajlottak a korábbi szinódusok, hány édesanya és hány laikus vehetett részt azokon. Ráadásul ezek az asztalok ezúttal kör alakúak voltak. Egy szakértő szerint ennek az is volt a célja, hogy ne legyen „főnök” az asztalnál, legyen mindenki egyenrangú a társalgások során.

Ferenc pápa arca igen beszédes volt az október 29-én tartott zárómisén

Ami összefoglaló jelentésként napvilágot látott október 28-án este, nem eredmény, inkább feladatgyűjtemény.

Házi feladat. A szinódusi atyák és anyák közössége szerint ugyanis még nem tartunk ott, hogy tartalmi változtatásokat javasoljon bárki. Egyelőre a forma reformációja szükséges, a szívünk megnyitása, amelyre összegyházi megtérésként is utalnak a katolikus vezetők.

Beszélnünk kell egymással, meghallgatni a másikat, aki kétségkívül más, mint én. Ő nem úgy látja, de ettől még nem rosszabb, kevesebb, mint én, csak más.

Grech bíboros a záró sajtóbeszélgetésen

A Vatikán sajtótermében október 28-án este tartott médiabeszélgetésen mind Grech bíboros, mind Hollerich bíboros lelkesen, örömmel válaszolt a némileg csalódottnak tűnt újságírók kérdéseire. A nagy durranás elmaradt, semmi szenzációról nem számolt be senki – ami azonban ott volt az egyházi vezetők szavaiban, mosolyában, az igenis változás. Egy belső konfliktusokkal szembesülő, visszaélésekkel és azok szégyenével küszködő szervezet számos korábban egyet nem értő képviselője egyetértésre jutott a lényegi kérdésekben. Rácsodálkoztunk saját magunkra, meglepődtünk, hogy ilyen sokszínűen gondolkodunk, hogy ennyire másként is képesek vagyunk egységben lenni, ugyanarra haladni.

Hollerich bíboros kifejezetten örült, hogy voltak ellenszavazatok is a zárószavazáskor, hiszen így még színesebb, még hitelesebb az összkép

Reformációra van szükség, de nem harcosra, nem feltétlenül látványosra, nem konfrontatívra. Meg kell reformálni a szívünket, a közösségeinket, ehhez pedig hasznos lenne megismerni egymást, magunkat, a katolikus egyházat. Miközben rengeteg kincs van a kezünkben, gyakran a hiányainkra összpontosítunk. Ideje lenne aggódás, keresztényvédés, önsajnálat helyett Jézusra figyelni, és főként igazán, hitelesen szeretni másokat.

Ehhez azonban fel kell hagyni a kirekesztéssel, a címkézéssel, a félelemből fakadó reakciókkal, ezek helyett meghallgatás, figyelmesség, együtthaladás a megújuló, avagy gyökereihez visszatérő katolikus egyház receptje.

Az erdélyi származású Csiszár Klára, a megujul.hu nagykövete részéről is elhangzott egy könyörgés október 29-én a Szent Péter-bazilikában

Körasztalokat elő:

kezdjük magunkon, saját közösségünkön a megújulást!

Szabadon elkötelezett - ez a két szó fejezi ki legjobban mindazt, aki vagyok, ahogyan gondolkodom. A párbeszéd a lételemem: rengeteget tanulok a másokkal való dialógusokból. Hiszek benne, hogy mindenkit gazdagabbá tesz, ha kevesebbet ítélkezünk és többet kérdezünk.