Zaklatások áldozatainak segítő oldalt indít a Szemlélek

Ha bajban vagy, és nem tudod, kihez fordulhatnál, igyekszünk hasznos támpontokat adni a gyógyuláshoz.

Az elmúlt hónapokban több olyan üzenet érkezett a Szemlélekhez, amelyek feladói lelki sebzettségükről számoltak be. Megérintett bennünket az ezekből a levelekből kiolvasható bizalom, felismertük, hogy a bajban lévőknek szükséges megfelelő segítséghez jutniuk, ugyanakkor nyilvánvalóan nem vállalkozhatunk arra, hogy az ilyen eseteket megoldjuk.

Kommunikációs szolgálatot végzünk, ezért azt látjuk helyesnek, ha azzal válaszolunk ezekre a kérésekre, fájdalmas jelzésekre, hogy elindítunk egy olyan oldalt, ahol részletesen, elérhetőséggel együtt bemutatjuk, milyen úton indulhatnak el a gyógyulás felé a lelki sebeket hordozók.

Az egyházi személyek által elkövetett visszaélésekre utaló levelek feladóit következetesen arra bátorítottuk – és ezt tesszük a jövőben is –, hogy forduljanak a hivatalos bejelentő felületeken keresztül az ilyen esetek kivizsgálását végző szervezetekhez. Kérjük a média világában tevékenykedő kollégáinkat, fogadják megértéssel, hogy ezekről a jelzésekről nem tartjuk helyesnek semmilyen részlet megosztását!

Kiemelkedően fontosnak tartjuk előmozdítani ennek a fájdalmas, világszerte tapasztalható jelenségnek a feltárását, a gyógyulást, a megelőzést, ezért a Szemlélek Társalgó podcast következő adásában egy olyan egyházi személy lesz a vendégünk, aki maga is részt vesz az ilyen esetek kivizsgálásában, a hazai egyházi gyermekvédelmi rendszer fejlesztésében – konkrét számadatokat hallhatunk tőle a műsorban, és egy lehetséges átfogó országjelentés elkészítésének a feltételeit is felvázolja.

Az új internetes oldal a szemlelek.net/help címen érhető el, ahol az áldozatok mellett az őket segíteni vágyók számára is megfogalmazunk hasznos szempontokat. Továbbra is bizalommal fordulhatnak hozzánk a bajban lévők, a tanácsadásba szükség esetén a Szemlélek pszichológus munkatársát is bevonjuk.

Figyeljünk egymásra, segítsünk együtt talpra állni az elesetteknek!