A pásztorok (megint) hallgatnak

Olvasónk hívta fel figyelmünket a pápa egyik, karácsony előtt elhangzott felhívására, amelyről valamiért „elfelejtettek” beszámolni a hazai egyházi médiumok.

Ahogy az a Vatican News hivatalos központi katolikus orgánum angol nyelvű összefoglalójából kiderül, az ünnepek előtti utolsó általános kihallgatáson

Ferenc pápa sürgető felszólítást intézett Európa politikai vezetőihez, hogy keressenek konkrét megoldásokat a kontinensre érkező menekültek életének megóvására, és emberi méltóságának megőrzésére.

A Szentatya ezután megköszönte az olasz hatóságok nyitottságát, melyre szükség volt annak a kisebb csoport ciprusi menekültnek a befogadásához, akiket az országban tett apostoli látogatását követően hozott magával Rómába. „Mint egyház, gondoskodni fogunk róluk a következő hónapokban” – mondta, megjegyezve, hogy ez „egy apró jel, mely reményeim szerint ösztönzőleg hathat más európai országokra is, hogy lehetővé tegyék egyházaik számára a szükséget szenvedő testvérek befogadását”.

Olvasónk észrevette, hogy a pápa ezen szavait több európai ország püspöki vezetése is megszívlelte, és nyilvánosan álltak ki mellette, de keserűen vette tudomásul, hogy felhívása a magyar hivatalos egyházi sajtóban meg sem jelent, és a püspökeink sem reagáltak nyilvánosan.

Az általunk megtalált egyetlen magyar nyelvű összefoglalóban a pápa üzenetének egy része ugyan megtalálható, de a Vatican News már idézett cikkével összehasonlítva valóban hiányzik belőle a pápa határozott felszólításának a megemlítése.

Olvasónk levelét szerkesztve, de tartalmi változtatás nélkül tesszük közzé.

* * *

Sáhó Eszter Nem először hagynak cserben egyházam vezetői című, már az ünnepek után megjelent cikkének folytatása is lehetne, hogy hogyan hagyta cserben a magyar főpásztorok és a hivatalos egyházi médiumok hallgatása karácsony előtt Ferenc pápát, de mindenekelőtt a hónapok óta az EU határainál gyakran hóban-fagyban várakozó menekülteket.

Arról még egy-két sorban csak tudósítottak, hogy az egyházfő ciprusi látogatása után néhány tucat menedékkérővel tért haza Rómába.

Az ezt követő szerdai általános kihallgatáson felszólította az európai politikai döntéshozókat, hogy segítsenek a menekültek helyzetének javításában. A német és osztrák püspöki konferenciák állandó bizottságaikon vagy illetékes püspökeiken keresztül támogatták a pápa kezdeményezését. Utóbbiak száz család befogadásának kezdeményezéséről döntöttek. A lengyel és szlovén püspökök is nyilatkozatban támogatták a pápai felhívást (a szlovén média itt számolt be a pápai felhívásról). Ezeknek az országoknak a hatalmon lévő vezetői hasonlóan viszonyulnak a menekültkérdéshez, mint a magyar kormány.

A magyar főpapok és médiumaik a Vatican News magyar szekciójától a Magyar Kuríron át a MKPK hivatalos honlapjáig (www.katolikus.hu) hallgattak.

Nem mintha éppen azokban a napokban nem tudósítottak volna részletesen a Vatikánból. Például arról, hogy Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szervezői személyesen átadták a Szentatyának az eseményről készült képes albumot. Megtudhattuk, hogy a pápának is nagyon tetszettek a képek.

Úgy gondolom, beszédes ez a hallgatás is, külön magyarázatra nem szorul, hasonlóan a Sáhó Eszter által említett, neki csalódást okozó hallgatáshoz. „Aki megvall engem az emberek előtt, azt én is megvallom Mennyei Atyám előtt” – hangozhatna Jézus kijelentése, ha el nem halna a hallgatás vastag falában.

Bizonyos pásztorok persze nem csak a menekültek ügyében hallgatnak.

Van még egy-egy terület, ahol a hallgatásuk mélyebb, vagy inkább „cserbenhagyóbb“. A Szemlélek is szemlézte azt a Kovász Közösség blogján a minap magyarul megjelent interjút, melyet a bántalmazás és az egyházon belüli hatalomgyakorlás struktúráiról készített az egyházáért elkötelezett német katolikus újságírónővel a feinschwarz.net teológiai blog. Ebből tágabb kontextusban érthetjük meg, miért is hallgatnak, hallgathatnak a pásztorok.

Bitter Ákos