Bizalmat építsünk, ne falakat!

Parázs vita bontakozott ki, majd inspiratív ötletelés indult el a Szemlélek Társalgó legújabb adásában a család fogalmáról.

Skrabski Fruzsina és Gundel Takács Gábor közismert személyiségek, akik jártasak a média világában, és ha megszólalnak, egy ország figyel a szavukra. Mindketten megélték – egyikük könnyebben, másikuk nehezebben dolgozta fel – azt a verbális kőzáport, melyet egy-egy megnyilvánulásuk váltott ki egyébként velük azonos értékrendű politikusokból, újságírókból, megmondóemberekből. Mindezt részletesen elmesélték a Szemlélek Társalgóban, melynek két műsorvezetője ezúttal is Gégény István és Sáhó Eszter voltak.

A beszélgetés alatt többször érintettük Skrabski Fruzsina édesanyjának, Kopp Mária pszichológusnak egykori kutatásait, aki szerint

nemcsak azért vagyunk felelősek, amit mondunk, hanem azért is, ahogyan azt a másik érti.

Fotó: Árki Kristóf

Skrabski Fruzsina legutóbb azzal került kereszttűzbe, hogy egy posztjában leírta: az orosz-ukrán háborúban Putyin az agresszor. Ő ezt azért tartotta fontosnak, mert pszichológiai tény: az áldozatoknak nagyon fontos, hogy kimondhassák, ki bántotta őket. Bejegyzésére azonnal megkapta a címkéket, mégpedig saját politikai családjának az oldaláról: leegyszerűsítően fogalmaz, hol az árnyaltság, és „ezt azért nem kéne”. Hogy mit kezdett mindezzel, mit tanult mindebből, és mit is szeretne elérni posztjaival a saját oldalán, részletesen elmondja az adásban.

Fotó: Árki Kristóf

Gundel Takács Gábor több hónapja nem szólalt meg közéleti témában. Két okból csendesedett el: önvédelemből, mely alatt a családját is érti, és azon is

el kellett gondolkodnia, miért sülnek el visszafelé bizonyos dolgok.

Ahogy ő fogalmazott: „Nincs párbeszédre törekvés, nincs ellenvélemény, csak feltörlik velem a padlót.” Az utalás a 2021 végén a családról megírt cikkére vonatkozott, mely komoly vihart kavart körülötte és családja körül, és elhatározta, a választásokig nem szólal meg. „Az, aki be akart mocskolni, elérte a célját, mert elhallgattatott” – tette hozzá. A műsor végén közös gondolkodás indult arról, hogyan lehetne begyógyítani a család fogalma körül kialakult sebet a magyar társadalomban, hogy senki ne érezze magát kirekesztve, és a fogalmak jelentése se csorbuljon.

Amiről szó volt még:

− Hol a helye ma az értelmes kommunikációnak? Hol lehet még párbeszédet folytatni egymással?

− Kivel lehet, és kivel érdemes beszélgetni?

− Ki hogyan védekezik a sértő kommentek ellen? Kik és miért írnak másokat bántani, megalázni próbáló hozzászólásokat?

− Számít-e a hitelesség, amikor megtámadnak, amikor felhasználják a nevedet?

− Mi az a nemzeti minimum, amiben mindannyian egyetértünk, ahonnan el lehet kezdeni az egymással való érdemi párbeszédet?

A teljes beszélgetés meghallgatható a Spotify, az Apple Podcasts és a Google Podcasts felületeken, valamint közvetlenül ide kattintva:

Aki a Szemlélek Társalgó adásait RSS olvasóval szeretné követni, erre a Feedre tud feliratkozni.

1 hozzászólás