Szép dal segítene a pápalátogatásra felkészülni, de sikerült elcelebesíteni

Érthetetlen, hogy miért így népszerűsítik a hazai egyházi vezetők ezt a lélekemelő találkozási lehetőséget.

– Ez ciki, nagyon gáz – fogalmazott félreérthetetlenül egy fiatal katolikus ismerősöm, amikor megnézte azt a videóklipet, amely az idei pápalátogatás hivatalos dalát próbálná népszerűsíteni.

– Borzasztó – ez pedig egy médiaszakember tömör értékelése. Pedig

az eredeti dal, sőt dalcsokor, a Szent Ignác életét bemutató musical tételei nagyon is jók.

Miután megnéztem a darabot a családommal, írtam is róla egy beszámolót, amiben rámutattam, hogy valahogy így kellene átadni a jövő generációinak a kereszténység értékeit.

Ennek a friss videóklipnek azonban annyi köze van ahhoz a méltán sikeres musicalhez, mint a geológiának a teológiához. Meg sem kellett néznem a felvételt, hiszen már a nyitóképen feltűnt az egyik olyan celeb, aki saját testi adottságainak kereskedelmi célú felhasználásával foglalkozik – udvariasabb megfogalmazásban influenszerkedik, néha igen hiányos öltözetben reklámozva termékeket. Ő már a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus himnuszánál is szerepelt kiemelt előadóként, de most a pár évtizeddel ezelőtt tinisztárként szerelmes popszámokkal ismertté vált Szandi is csatlakozott a valamilyen megfontolásból celebesített himnuszozáshoz.

Camino
Az MKPK szerint így festene a példaértékű, hiteles katolikus személyiség (Forrás: Nagy Bogi Instagram-oldala)

Nem kell művészeti szakértőnek lenni hozzá, hogy felismerjük: ez a pörgő, forgó kameramozgásokat sem nélkülöző klip nem említhető egy lapon a hazai jezsuiták által gondozott „Ignác, a lelkek lovagja” című musical zeneiségével, szellemiségével és lelkiségével.

„A napod is sz… lesz tőle, ha megnézed”, valahogy így ajánlja az MKPK a videó megtekintését – a kipontozott részre ők pozitív tartalmat gondoltak oda. Tiszteletben tartva a szépség szubjektivitását, érthetetlen, hogy a dalnokokban, tehetséges előadókban gazdag hazai katolikus közösség vezető képviselői miért pont azokkal próbálnak ismételten üzenni, akikkel.

Vajon kik hozzák, hagyják jóvá az ilyen döntéseket, milyen szándék állhat a háttérben?

Camino

Camino
A Magyar Kurír katolikus hírportál közösségi oldalán ilyen vélemények gyülekeznek

Persze, a kis dolgoknak is lehet örülni: egy hozzám eljutó vélemény szerint ezúttal legalább Tóth Gabi szerepeltetése miatt nem kell szégyenkezni.

Örülhetünk annak is, hogy elkészült az a bizonyos musical, és hogy az eredeti, a katolikus hithez méltó tételek elérhetőek bárki számára. A lélekemelő dalokat ide kattintva lehet meghallgatni.

KRISZTUS A JÖVŐNK

Nem csupán a jezsuita rendalapító zenés darabjából kiemelt és átdolgozott dalnak létezik eredeti változata, de „Krisztus a jövőnk” címmel már bő két évtizede írt egy dalt az instacelebségtől nagyon távol álló, ellenben hitvalló, igazán apostoli katolikus életet élő Sillye Jenő.

Az eredeti „Krisztus a jövőnk” dal szövege ide kattintva érhető el.

Ezt a videóklipet pedig remélhetőleg hasonlóan méltó helyre illeszti az emlékezet, mint a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus ugyancsak celebesített vezérdalát – miután elmúlt a program, azóta sem nagyon hallhattuk sehol, és jól is van ez így.

* * *

FRISSÍTÉS:

Cikkünk megjelenését követően olvasói levelet kaptunk, amelynek szerzője jelezte, hogy a Szent Ignác életét bemutató darabot színpadra állító jezsuita gimnázium diákjai szívesen előadták volna a pápalátogatás során is az érintett dalt. Az egyik szülő érdeklődésére a levélíró szerint egy püspök azzal hárította el a felvetést, hogy a szervezők másként döntöttek.

Bár Ferenc pápa a sportarénában nem láthatja majd, az internet segítségével bárki megtekintheti a se nem professzionális, se nem celebesített, eredeti változatot az alábbi felvételen:

Ez pedig a finálé, szintén a jezsuita gimnázium diákjainak előadásában:

Szabadon elkötelezett - ez a két szó fejezi ki legjobban mindazt, aki vagyok, ahogyan gondolkodom. A párbeszéd a lételemem: rengeteget tanulok a másokkal való dialógusokból. Hiszek benne, hogy mindenkit gazdagabbá tesz, ha kevesebbet ítélkezünk és többet kérdezünk.

1 hozzászólás

  1. Nem fér a fejembe, hogy miért vágjuk magunk alatt a fát folyamatosan. Miért kell hiteltelen, méginkább kétes hírű celebekkel reklámozni az egyházat? Az egyetlen valid arc, aki változást hozhat bárki életében, az maga Jézus, inkább Őt kellene felmutatni, csak a Vele való kapcsolat képes átalakítani az embert. Egyszerűen katasztrófa ez az egész hozzáállás. És igaz, hogy ott az a sok hitvalló egyházi zenész, aki valamiért senkinek nem jut eszébe. Hihetetlen.