Geszti Péter: Hozd ki a jót magadból és másokból!

A sokoldalú alkotóművésszel a magyar néplélek rejtelmeiről, az egyéni és a társadalmi boldogulás lehetőségeiről és nehézségeiről beszélgettünk a Szemlélek Társalgóban.

– Nagy adomány a nem panaszkodás képessége – vetette fel bevezetésként Geszti Péter, miközben elismerte: súlyos állapotban van, egyre mélyebbre ássa magát Magyarország, de szerinte ebben a helyzetben is meg kell tudni találni a belső egyensúlyt.

A külső körülmények is nehezítik a boldog élet megvalósítását, hiszen alapvetéseket megváltoztató technológiai változássorozat elején vagyunk. Hogy mi ezzel a baj?

Egyrészt mindenki pozitív dolgokat akar magáról mutatni a közösségi oldalakon, de ezek kreált képek, amik nem a valóságot mutatják.

Másrészt

a social media egybenyitotta a világ összes kiskocsmáját, ahol egyszerre üvölt mindenki, hogy neki van igaza, és ahol mindenki gyűlöli azt, aki nem ért vele egyet,

vagy egyszerűen csak más, mint ő.

Ráadásul végtelenül kitágult az emberek igénye arra, hogy szórakoztató tartalmakat nézzenek, emiatt nagyon lecsökkent az egymásra fordított valós idő.

Ha ez nem lenne elég: a magyar belpolitika állandó szavazatmaximalizálásra törekszik, ezért állandó mentális háborús félelmet generál az emberekben.

Péter is bevallja, hogy túl sok hírt „fogyasztott”, ezért önmagát kellett fegyelmeznie – márpedig „a szokásokon változtatni, annál nehezebb nincsen”.

A megoldás keresése kapcsán elhangzik: a tudatosság, az önismeret új szintjére kellene emelni magunkat, különben nem fogunk tudni ellenállni a világ tolakodásának, nem leszünk képesek boldog életet élni.

– Eldöntheted, hogy rabszolgája leszel a sorsodnak, vagy keresed benne a mozgásteret. Mindig van mozgástér. És a vírus maga az ember:

nemcsak betegséget adhatsz tovább, hanem pozitív gondolatokat is.

A másoknak adott segítség gyakran visszajön – állítja Geszti Péter.

A néplélek terén azonban szerinte addig nehéz lesz érdemi változásokat elérni, amíg „digitális feudalizmusban” élünk: technológiailag minden rendelkezésünkre áll, gondolkodásban mégis visszamentünk a vármegyék és főispánok világába.

Aki a Szemlélek Társalgó adásait RSS-olvasóval szeretné követni, erre a Feedre tud feliratkozni.