A keresztényi politizálás ismertetőjegyei: szeretet, tisztelet

Ferenc pápa szerint ez a tevékenység a jótékonyság legmagasabb formája.

Különleges szervezet tett látogatást a Vatikánban: a francia alapítású Chemin Neuf (Új Út) Közösség „Politikai Testvériség” csoportjának tagjai találkoztak a katolikus egyházfővel. Ezt az alkalmat arra használta fel a pápa, hogy egyértelművé tegye, milyen feltételekkel lehet egy politikai szolgálatot kereszténynek nevezni.

– Az a küldetésünk, hogy

a politikai találkozást testvéri találkozásként éljük meg, különösen azok esetében, akik a legkevésbé értenek egyet velünk;

ez pedig azt jelenti, hogy akivel párbeszédet folytatunk, abban a testvérünket, Isten szeretett gyermekét lássuk – fogalmazott Ferenc pápa. Hozzátette: a katolikus társadalmi tanítás alapján teljes tisztelettel és szeretettel kell fordulnia a keresztény politikusnak mások felé, hiszen a politika – XI. Piusz pápa szavait idézve – „a jótékonyság legmagasabb formája”.

Ez olyan konkrét cselekedetekben nyilvánul meg, mint az

elszánt törekvés a közös nevező megtalálására, a politikai ellenfelek meghallgatása, a legkevésbé sem az adott politikus „kedvenc projektjének vagy pozíciójának népszerűsítése”.

Elhangzott, hogy a keresztényi politizálás iránytűje az evangélium, a cél a közös jó keresése, nem pedig az ellentétes érdekek szembeállítása, a politikai találkozásnak, vitának pedig meg kell haladnia a formális párbeszédek szintjét, amikor a felek megelégednek a felületes beszélgetéssel.

Ferenc pápa elismeréssel szólt a jelenlévő 18-35 éves fiatalok kapcsolódó cselekedeteiről, így a szegények szolgálatát célzó aktivitásról, a teremtett világ gondozásáról, a migráció sebeinek gyógyításáról.

A találkozó végén a pápa és a fiatalok közösen imádkoztak egymásért.