„Miért nincsen több hívő ember, aki ezt kikéri magának?” – Komment-tár #20

Az elmúlt három hét a visszatekintésről, az emlékezésről, a felidézésről szólt. A ünnepek alatt a kommentszekció is elcsendesedett, de írásaink így sem maradtak visszhangtalanok.

A Komment-tár-sorozat küldetése, hogy rendszeresen merítsünk az olvasói reakciók bőséges terméséből, újraolvassuk az esetleg szem elől tévesztett vagy elfeledett észrevételeket.

Nem a legjobb hozzászólásokat gyűjtjük egybe, és szerkesztjük cikké, nem is azokat, amelyekkel leginkább egyetértünk – a válogatás célja továbbra is a közös gondolkodás, a párbeszéd támogatása.

Hozzászólni ér, sőt nagyon örülünk minden építő megjegyzésnek!

A jövő egyháza közel van

Szemlélek podcast Beer Varga
Fotó: Árki Kristóf

„(…) Bár én nem hiszek, de az ilyen beszélgetések viszik az embereket közelebb Istenhez, vagy egy sokkal jobb világhoz, a magunkban történő megvilágosodáshoz. Hálás vagyok a Szemléleknek, hogy közelebb hozza, közelebb visz hozzá! ?Nagyon inspirált!!!! ?❤️”

Amikor örömhír születik mindenki szívében

freepik.com

„Amikor karácsony közeledtével elöntik a fészbúkot az előregyártott, „művészi” képek, gifek, kívánva minden jót mindenkinek, felmerül bennem is a kérdés – tudjuk-e szeretni egymást igazán?”

Veszélyes modernista? A hit őre? Ki volt valójában XVI. Benedek?

XVI. Benedek
Joseph Ratzinger 1977-ben (commonwealmagazine.org)

„Nagyon ellentmondásos ember volt. Teológusnak agresszív módon konzervatív. (Szívtunk miatta rendesen a vasfüggönyön innen.) Sok kárt okozott a Hittani Kongregáció prefektusaként, miközben rendkívüli érzéke volt a keresztény közösséghez, és annak fontosságát nagyon szem előtt tartotta (néha logikátlanul a konzervativizmusához képest), amivel nagyon sok jót tett.
Ezeknél azonban fontosabb, hogy nagyon szerette Jézust.”

„Különösen a hallgatások fájnak”

freepik.com

„Nagyon örülök, hogy a „Szemlélek” összegyűjtötte a kritikával élő hívők véleményeit! Még jobban örülök annak, hogy egyre többen vagyunk „tisztánlátók”. Most már csak azt várom, de nagyon, hogy az evangéliumot, az Igét a hívőknek hirdető, tanító „Nagy Okosok” mikor veszik komolyan saját tanításukat!”

Oktatás 2022 – csak a problémahalmaz nőtt, valódi megoldás a láthatáron sincs

fotó: Mohos Márton/24.hu

„(…) 1. Három differenciálegyenletből, két kémia képletből, 5 Csokonai versből és 10 fekvőtámaszból hogyan lesz egy fiatalnak önbecsülése és az életére vonatkozó elképzelése? Válaszalternatívát kínálok: ” Sehogy! ”
2. Ha az óvoda (szeretetkörnyezete és csoportos léte) után azonnal egyedül fejlődő „versenykörnyezetbe” kerül már az alsó tagozatban, akkor hogyan nem lesz belőle tizenéves korára egy elidegenedett, csalódott, a másik ember felé szinte 0 bizalommal működő fiatal, aki vagy hatalmas egoval tarol másokat, vagy kisebbrendűségi érzéssel programozza magát a következő 60 évre? Válaszalternatívát kínálok: ” Sehogy! ”
(…)
Az óvoda és az iskolarendszer értékteremtő. Ma az értékteremtésben már nincs csak önmagában értékelendő “szolgáltató”, mint a tanár, hanem az értéket együtt hozzák létre a “Szolgáltató” és az Ügyfelek”. A kettőjük kapcsolata és a kapcsolat folyamata a döntő a jövőben, s így érdemes kilépni abból a kábulatból, hogy önmagában a szolgáltató képes értéket létrehozni. S ha ad, akkor az elégséges. (…)”

Béke, messze vagy még?

abc.net.au

„A háborúhoz való viszony jobban láthatóvá teszi, hogy ki-kicsoda, mi-micsoda (volt eddig is)…”

Agitációs propaganda vagy újságírás?

pixabay.com

„Remek elemzés, de egyben arra is példa, miként illik óvatosan fogalmazni, nehogy a jelenlegi „illetékesek” gonosz támadásként értelmezzék a leírtakat, és ne kelljen magukra ismerni a valóság feltárásánál!”

Mennyi köze van a „keresztény politikának” a kereszténységhez?

haon.hu

„Még ateistaként is szomorú látvány, hogy a „kereszténység” a kortárs magyar politikai diskurzusban voltaképpen csak az alig burkolt rasszizmust és a teljesen burkolatlan homofóbiát jelenti
A nagy „keresztény kultúra” amit „meg akarunk őrizni” pedig nagyrészt a karácsonyfaállításból és a disznóvágásból áll.
Bármit is gondolok a vallás szerepéről a társadalomban a múltban, a jelenben és a jövőben, ennél azért a sok évszádos hagyomány (még az a része is, amivel sosem értettem egyet) többet érdemelne.
Csak azon csodálkozom, hogy miért nincsen több hívő ember, aki ezt kikéri magának, nehogy már nekem kelljen…”