Béke, messze vagy még?

Az elmúlt év legmegdöbbentőbb eseménye kétségtelenül az Oroszország által Ukrajna ellen indított „különleges hadművelet” volt.

VISSZAPILLANTÓ sorozatunkban 2022 általunk legfontosabbnak tartott témáival foglalkozó írásainkat rendeztük egybe és idézzük fel.

A cikkekben szerepelhetnek olyan eseményekre való utalások, melyek az idő múlása miatt már nem annyira aktuálisak, de úgy gondoljuk, érdemes rájuk ebből a távlatból is visszatekinteni. Reméljük, hogy a felidézett tartalmak újraolvasói éppúgy örömmel fogadják a “visszapillantás” lehetőségét, mint azok, akik most találkoznak először egy-egy gondolattal!

A több mint 10 hónapja zajló tragikus események az egész emberiség lelkiállapotát felkavarták, és alaposan felzaklatták a közvéleményt, folyamatosan fenntartva a szorongást és a félelmet, a létbizonytalanság démonát etetve az újabbnál újabb embertelen cselekedetek sorozatával.

Igyekeztünk a háború eseményeit olyan fényben megvilágítani, ami segíthet elviselni azt a súlyt, melyet a szűnni nem akaró konfliktus terhe rak az emberek vállára.

Kriszta néni, szerinted lesz harmadik világháború?

„A kérdés egy nyolcéves kislány szájából, pénteken, matekóra előtt két perccel vágott csendet a reggeli zsivajba. Egyértelmű volt, hogy most nem a 7-es szorzótábla következik…

De akkor mi következik? Hogyan beszéljek velük arról, amit magam is csak a gyomrom tájékán érzek, de az eszemmel felfogni sokat látott felnőttként sem tudok? Mit mondjak nekik, amikor magam is tele vagyok aggodalommal és bizonytalansággal?”

Minden háború a szívünkben kezdődik

„A véres áldozatokkal járó fizikai csatákkal szembesülve érdemes felismerni, hogy ami körülöttünk történik, annak a magját mi is magunkban hordozzuk.

Örömteli annak megtapasztalása, hogy jó ideje egészen különleges képekkel és beszámolókkal teltek meg a kommunikációs felületek, általuk pedig a közbeszédünk. Segítő kezek, kitárt szívek, befogadó magyarok tömegei… Amennyire hálát ébreszt ez az áldozatkészség, összefogás, önzetlenség, annyira elgondolkodtató, hogy miért nem tudunk máskor is így élni, miért tűnik annyira kivételesnek ez az összkép.”

„A háború arra is lehetőséget ad, hogy az emberi jóság megmutatkozzon”

„Feladta aktuális karrierterveit, és Budapestről Beregszászra költözött segíteni a háború elől menekülőknek Schumicky Mária. A Beregszászi Máltai Szeretetszolgálat önkéntes programkoordinátorával a légiriadó megtapasztalásáról, a mindennapok feszültségeiről, a lehetséges örömforrásokról, és arról is beszélgettünk, szerinte miért nem a harcok befejezése a végső cél.”

Így segíti a 2015-ben indult menekültválság Putyin háborújának áldozatait

„A Közel-Keletről indult migrációra válaszul készült el az a kiadvány, amely most az Ukrajnából érkező családoknak is nagy támogatást jelenthet.

A magyar Jezsuita Menekültszolgálat által kiadott “Menekült gyerekek a mi iskolánkban?” című könyv egyes fejezetei szempontokat adnak tanároknak, intézményvezetőknek, osztályfőnököknek, iskolapszichológusoknak, olvashatunk benne a menekültek jogi hátteréről, a magyar mint idegen nyelv oktatásáról, illetve a hozzánk érkezőket segítő szociális hálóról – áll abban a közleményben, melyet a jezsuiták kommunikációs irodája juttatott el szerkesztőségünkhöz.”

Új kereszténységet épít a háború

„Sosem látott egységbe kovácsolódtak az ukrajnai vallási felekezetek: a háborús helyzet egészen új szintre emelte együttműködésüket – állítja az ortodox többségű ország görögkatolikus egyházának vezetője, Szvjatoszlav Sevcsuk.

A különböző felekezetek 95%-át képviselő Ukrán Egyházak és Vallási Közösségek Tanácsa már az orosz támadás előestéjén felhívást intézett Oroszország elnökéhez, hogy állítsa le a támadást, és a mediátori szerepet is vállalták volna a két ország között kialakult helyzet rendezése érdekében.”

Háborúink azt jelzik, hogy elfordultunk Istentől

„Külpolitikai szakértővel és hazánk katolikus tábori püspökével elemeztük az orosz-ukrán fegyveres konfliktus mozgatórugóit a Szemlélek Társalgóban.

Mit keres egy erőszakszervezetben a katolikus egyház? – tehetnénk fel mindjárt az elején a kézenfekvő kérdést. Szervezett formában csak 36 ország rendelkezik katonai lelkészséggel, ezek egyike Magyarország, ahol második éve Berta Tibor látja el a hadseregnél szolgáló lelkészek vezetését (de már 1994-től a Katonai Ordinariátus szolgálatában áll).”

Mit cselekszik Isten Ukrajnában?

„Van, aki elmenekül az ostromlott országból, van, aki marad, és van, aki éppen most megy oda. A Háló Közösségi és Kulturális Központban december 14-én személyes beszámolókat hallhattunk a szomszédos nemzet sokak számára ismeretlen arcáról.

Elsőként egy Taizében élő magyar házaspár, Hardi Orsi és Feri mesélt ukrajnai tapasztalatairól, majd a Máltai Szeretetszolgálat önkéntes koordinátora, Schumicky Mária, végül pedig George R. Markey, a Calvary Chapel misszionáriusa beszélt a tevékenységéről.

Orsi és Feri elmondta, hogy a franciaországi taizéi közösség minden évben több ezer fiatalt lát vendégül, a kilencvenes évek közepe óta ukránokat is, 2014-től kezdve pedig, amióta az ország keleti területein dúl a háború, egyre többet igyekeznek segíteni a menekülőknek. Február óta nem csak a folyamatos újjáépítésen, a viszonylag normális élet fenntartásán dolgozó „Building Ukraine Together” önkénteseinek biztosítanak pihenési, feltöltődési lehetőséget Taizében, hanem a helyszínen is igyekeznek segíteni. Orsi és Feri úgy tapasztalták, hogy

a háború egyre erősíti az összefogást, a szolidaritást, egyre inkább nemzetté kovácsolja Ukrajna lakóit:

mindenki úgy érzi, hogy cselekednie kell, ezért minden ott élő részt vesz valamilyen projektben, szolgálatban.”

Itt szívesen látják az Ukrajnából elmenekült cigányokat is

„Hihetetlen gyorsasággal szerveztek Budapesten alkalmi tanodát civil és egyházi szervezetek a háború elől menekülő családok megsegítésére.

Gyertek pulyák, gyertek! – szólította meg az aprónépet egy fiatalos anyuka még a vonaton a főváros felé: maszatos, a földből alig kilátszó emberpalánták futkároztak útközben mindenfelé. Ez is segített hangolódni a helyre, ahová magam számára is váratlanul kellett útnak indulnom: két napja még azt sem tudtam, hogy létezik egy tanoda, Ukrajnából menekült gyermekeknek. Nagyon rövid idő alatt, sok-sok ember, evangélikus és római katolikus felekezetek fogtak össze a menekült, roma származású gyermekek érdekében.”