Biblia a színházban? – indul az Újszövetség Maraton

Egyedülálló adventi program indul az ország egyik első, egyben legjelentősebb kőszínházában – a szövegkönyv a Szentírás. De van-e helye a Bibliának egy színházban?

A székesfehérvári Vörösmarty Színház igazgatója, Szikora János szerint a művészetnek igenis feladata az evangélium örömhírének továbbadása. Ennek érdekében idén tizenegyedik alkalommal hirdette meg a legnagyobb múltú magyar színház nevében a XI. Újszövetség Maratont. Érdekesség, hogy a direktor színigazgatói pályája első évétől töretlenül kitart a program mellett.

– Szerettünk volna az adventi időszak nyitányaként egy különleges alkalmat teremteni, mely által látogatóink elmélyülten fogadhatják szívükbe az evangélium igazságát. Ezért minden évben szélesre tárjuk a színház kapuját, hangsúlyozva, hogy ez az esemény mindenkihez szól, és mindenki részvétele egyformán számítunk – mondja a színházigazgató, aki többek között Ugrits Tamás püspökiiroda-igazgató, Berze János református elnöki lelkész, valamint Bencze András evangélikus lelkész támogatására is számíthatott.

Evangelizáció művészeti közegben

Az Újszövetség Maraton célja, hogy a Biblia nyelvén, színházi környezetben szóljon a közönséghez. A hagyományos esemény

egyszerre szólítja meg a híveket és a keresőket, a színházlátogatókat és a színházba vágyókat, ezzel pedig újra és újra bebizonyítja, hogy az evangélium mindenkié.

Mi több, színészek helyett civilek állnak a publikum elé.

– Meglepő lehet, de a felolvasók között nincsenek színészek.

Ez nem egy produkció, nem egy művészeti esemény, hanem egymás lelkiségében osztozó emberek gyülekezete, akik ebben az alkalmi közösségben élik meg a Biblia megszólaltatásának élményét

– magyarázza Szikora János, és még hozzáteszi, hogy sokan vannak, akik hosszú évek óta ismételten önként vállalják a felolvasást. A szereplésre előre lehetett regisztrálni, így minden jelentkező 5-5 perces időtartamban olvashat fel a Szentírásból. A maraton alkalmával negyven evangéliumi történet hangzik el negyven Székesfehérvári lakos felolvasásában. A hívők lelkes támogatói a hagyományos programnak, hiszen tudják, hogy egy világi helyszín néha sokkal alkalmasabb az örömhír továbbadására, elvégre egy ilyen környezetben mindig több kereső van, akiknek talán elég egy felolvasott evangéliumi szakasz ahhoz, hogy felébredjen bennük a vágy az Újszövetség megismerésére. Az eseményen a négy evangéliumból gondosan összefésült szövegrészek felolvasásával Jézus életét idézik meg a lektorok.

– Nem szemezgettünk az evangéliumban, hiszen egységes és megbonthatatlan történetekről van szó az elejétől a végéig. Tényleges kiválasztásról csak olyan esetekben beszélhetünk, ahol az evangéliumok ugyanazt az epizódot mesélik el.

Ez azt jelenti, hogy az Újszövetség Maraton alatt mind a négy evangélium elhangzik, miközben az egyes szakaszokat a Vox Mirabilis kórus, valamint a Székesfehérvári Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium diákjainak zenei produkciója kíséri.

Biztos, hogy az Evangéliumnak a színházban a helye?

Felmerül a kérdés, hogy a híveket miért nem inkább egy templomba invitálták az Újszövetség Maraton alkalmával? Ugyanakkor be kell látnunk, hogy a színházak népszerűsége egyre inkább meghaladja a templomok látogatottságát. A laikusok, kívülállók otthonosabban érzik magukat a színházi miliőben, amellyel kapcsolatban talán sokkal több személyes élményük van. Szikora János színházigazgató kezdeményezésének köszönhetően lényegesen nagyobb tömeghez juthat el az evangélium örömhíre azon a napon, amikor kezdetét veszi a várakozás. A „tömeg” szót bátran használhatjuk, hiszen a Vörösmarty Színház vasárnap reggel 8:15 órától 12:00 óráig élő internetes közvetítést biztosít, hogy azok is kapcsolódjanak a különleges alkalomhoz, akik távol vannak, vagy egyéb okok miatt nem tudnak elmenni személyesen a teátrumba.

Vermes Nikolett