18.5 C
Budapest
2024. június 12., szerda

Címke: Németország

A kiengesztelődés reményében – együtt emlékeztek az áldozatok és az elkövetők...

0
Ez volt az a nap, amikor katolikusok, evangélikusok és reformátusok a zsinagógában találkoztak. Az egységet szimbolizáló eseményre holokauszttúlélők és -elkövetők leszármazottai is eljöttek, a kiengesztelődés reményében.

„Hiszem, hogy az egyház valami különleges dolog”

0
Miközben Rómában zajlik az egész világegyházat érintő püspöki szinódus, érdemes újra rápillantanunk a német katolikus egyház Szinodális Útnak elnevezett, a világegyházi folyamattól sok tekintetben eltérő kísérletére, megismerni nehézségeit, kríziseit és eredményeit.

Mi történik a német egyházban? – A Szinodális út folyamatának áttekintése

0
Az egyházi nyilvánosság eseményeit figyelemmel követők az elmúlt hónapokban legalább két olyan fejleményre figyelhettek fel a német katolikus világban, amelyek szorosan összefüggenek a német szinodális kezdeményezéssel, és a Németországban kialakult helyzet összetettségét tükrözik.

Már csak három német bíboros van a pápaválasztók között

0
A 88 éves Karl-Josef Rauber halálával hétre csökkent a német kardinálisok száma, akik közül négyen már szintén 80 év felettiek.

Szinodális út vagy zsákutca?

0
A német Szinodális Út 2019-ben indult, és visszatekintve elmondható, hogy nagyjából egyetlen kérdésben volt egyetértés a résztvevők között: az egyháznak reformokra van szüksége.

Merre vezet a német Szinodális Út?

0
Bár mindvégig hangoztatták, hogy nem kívánnak kiválni a világegyházból, a német katolikus egyház a Szinodális Úttal sokak szerint pontosan a szakadás felé tart.

Női és ifjúsági kvótát vezetnek be a német evangélikusok

0
2025-től az Észak-Németországi Evangélikus-Lutheránus Egyház Szinódusát fele-fele arányban alkotják majd férfiak és nők, továbbá a tagok tíz százaléka 27 év alatti lesz.

Mit értek el a német püspökök a Vatikánban?

0
November közepén zajlott a német katolikus püspökök „ad limina” látogatása a Vatikánban – az eredményt sokan sokféleképp értékelik a médiában és az egyházban.

Érdekel még valakit az emberi méltóság sérthetetlensége?

0
Lehet a filozófiát életidegen tudománynak tartani, de húsbavágó következményekkel jár a világkép és az emberkép megváltozása.

A német katolikus egyház lassan protestánssá válik?

0
A Szinodális Út-nak nevezett német katolikus reformmozgalommal kapcsolatban sokféle aggodalom fogalmazódott meg.
- Advertisement -

Ajánló

Szeretnéd cikkeinket kényelmes hírlevél formában olvasni?

Iratkozz fel neked szóló e-mailes e-magazinunkra, amelyet hetente küldünk számodra.