„Hagyjanak fel az ellenségeskedés bátorításával” – Pannonhalmáról üzent Moszkvába a legfőbb ortodox vezető

I. Bartholomaiosz a pannonhalmi ökumenikus konferencia szervezőinek meghívására érkezett Magyarországra, látogatásáról a La Croix is beszámolt.

A konstantinápolyi egyetemes pátriárka határozottan rendreutasította az orosz ortodox egyházat, amiért támogatja Vlagyimir Putyin Ukrajna elleni invázióját – emelte ki a francia lap.

„…látjuk, hogy oroszországi szláv testvéreinket háborúra és kegyetlenségre kényszerítik ukrán testvéreik ellen. Ennek

az igazságtalan háborúnak a befejezésére szólítottunk fel, s arra, hogy az orosz egyház vezetői hagyjanak fel az ellenségeskedés bátorításával.

De mind a mai napig eredménytelenül” – mondta Bartolomaiosz Pannonhalmán.

A 83 éves pátriárka – aki az ortodox kereszténységben primus inter pares, azaz „első az egyenlők között” – a Bencés Főapátságban tartott Isteni Liturgán mondott beszédet. (…)

Bartholomaiosz, aki 1991 óta áll az Egyetemes Patriarchátus élén, Pannonhalma patrónusát, Tours-i Szent Mártont idézte, emlékeztetve azokra az orosz hívekre és egyházi személyekre, akik Putyin inváziója ellen emeltek szót: „volt néhány bátor pap, aki szembeszállt a vérontás és a brutalitás áradatával, amelyet püspökeik támogattak. És voltak bátor orosz lelkek is, akik megértették, amit Szent Márton megértett, amikor így szólt: Én Krisztus katonája vagyok, nem szabad harcolnom!” – mondta. (…)

A francia lap tudósításában felidézi, hogy a pannonhalmi konferencia résztvevőinek Ferenc pápa is üzenetet küldött, amelyben bátorítja a béke előmozdítására tett erőfeszítéseiket: „Akkor teszik ezt, amikor a globalizálódott emberiséget egy darabokban zajló világháború sebzi és fenyegeti, amely közvetlen formában a föld meghatározott régióiban zajlik, ugyanakkor olyan következményekkel jár, amelyektől kárt szenved mindenkinek az élete, különösen is a legszegényebbeké” – írta.

Az üzenetben, amelyet a magyarországi pápai nuncius, Michael Banach érsek olvasott fel, kiemelte, hogy a konferencia helyszíne egy ősi bencés apátság.

Keresd a békét, és járj utána”. Ezt a zsoltárverset Szent Benedek már Regulájának prológusában szerzetesei lelkére köti” – írta a pápa. És bár megjegyezte, hogy a Regula nem tartalmaz kifejezett beszédet a békéről, „kiváló útmutatóként szolgálhat a béke ügyének avatott és gyakorlati előmozdításához„, mivel Benedek „tekintetbe veszi a közösség tagjainak különbözőségét és egyenetlenségeit„. (…)