„Megújulás nem lehetséges a múlttal való szembenézés nélkül” – Komment-tár #26

Bár „itt van az ősz, itt van újra”, a kommentek alapján már tavaszt és megújulást áhítunk, szabadulást a múlt terheitől és árnyaitól, ugyanakkor a régi kincsek őrzését is.

A Komment-tár-sorozat küldetése, hogy rendszeresen merítsünk az olvasói reakciók bőséges terméséből, újraolvassuk az esetleg szem elől tévesztett vagy elfeledett észrevételeket.

Nem a legjobb hozzászólásokat gyűjtjük egybe, és szerkesztjük cikké, nem is azokat, amelyekkel leginkább egyetértünk – a válogatás célja továbbra is a közös gondolkodás, a párbeszéd támogatása.

Hozzászólni ér, sőt nagyon örülünk minden építő megjegyzésnek!

Ma délelőtt püspökké szentelték Budapesten Fábry Kornélt

Ist möglicherweise ein Bild von 1 Person und Text „„A mostani generációs püspököknek meg kell hozni jó néhány olyan nem túl szimpatikus döntést, amit nem lehet megúszni." Fábry Kornél püspök“

„Isten áldja! Adja Isten, hogy valóban történjen valami jó, kedvező elmozdulás Egyházunkban.”

„Akiket Ferenc pápa nevezett ki, kezdjék el megvalósítani azt a programot, amit ő képvisel: (…) Megújulás nem lehetséges a múlttal való teljes szembenézés nélkül, megfelelő döntések és eme döntések értelmében való cselekvés nélkül.”

A bűn zsoldja

Prigozsin

„Az én szememben nagyon nagy bűn, ha cselekedeteinket vallásos pátosszal öntjük le. Ezzel Jézust csúfoljuk meg, aki elítélte a farizeusokat.”

„”A valódi veszélyforrás nem valahol kívül, nem máshol van, hanem bennünk, a saját lelkünkben.” Számomra ez a kulcsmondat.
Nekem nem tetszik ez a „halál kultúrája” kifejezés. Egyrészt azért, mert ködösít, másrészt azért, mert bunkósbotként lehet használni mások ellen. „Természetesen” Isten nevében.
Szerintem sokkal egészségesebb az a szemlélet, hogy minden cselekedetnek van következménye. Egyéni felelősség.”

„Nemrég egy barátom kérdezte: „A sötétség ekkora hatalmának láttán miben lehet még bízni?” Azt válaszoltam: „A rossz önmagával hasonlik meg, és rossz a rosszal kerül szembe”.

„Ez az írás szerintem sajnos ugyanolyan toxikusra sikeredett, mint amilyennek a kormányoldali sajtót nevezi.”

„Kiváló írás. Ennek megfelelően alig érdekel valakit, és kevesen értik…”

Geszti Péter: Hozd ki a jót magadból és másokból!

Geszti Péter

„A pozitív gondolatot sajnos nehéz megenni vagy elfűteni avagy felvenni télen, kevéssé gazdagítja a pénztárcát!”

„…igazából a kesergést sem lehet megenni vagy elfűteni ?”

„Számítottam arra, hogy ez a józan hang Gesztitől meg fog érkezni. Trendi kellene legyen a tisztességes hangnem.”

A jövő egyháza nem fentről bíráskodó szervezet, hanem mindenkit meghallgató közösség

„A katolikus egyházban 2000 éve a Szentlélek „fúj”. (…) Ha új szelek fújnak a Vatikánban, akkor azokat jó eséllyel nem a Szentlélek, hanem valaki más „fújja”.”

„Csodálatos szavak, gondolatok. Egyházunk pedig mint egy hatalmas óceánjáró, mire minimálisat fordulna a szinodális úton, már régen a jéghegynek ütközött és az oldala felhasadt… Nincs elég mentőcsónak sem. Hogy a hasonlatot folytassam.”

„Lehet ugyanis széllel szemben vitorlázni, ahogyan az sokszor megtörtént az Egyház történetében ideig-óráig.

A Szentlélek irányítása nem perc-szerű, hanem évszázadokon átnyúló, hagyja a szabad akaratot, amíg hagyhatja….

Csak kérdés, hogy meddig lehet ezzel a szellővel dacolni, mikor fordul át viharba. (…) De egy mentőcsónakon a katolikus hit tovább fog tudni menni. És a világban fog haladni, de nem a világ szerint, és épp azért fog haladni, mert elveti a világot a világosságért.”

„Francia nő, francia gondolkodás… szívesebben hallgatnám meg ebben a témában egy szíriai, vagy nigériai keresztény véleményét, akik a mai napig életüket adják hitükért.”

„“A szinódus célja világos, a szinodiális egyház megteremtése.” (…) Ezek szerint a katolikus Egyház helyett meg fog alakulni a „szinodiális egyház”? Mi a szinodiális? A klerikalizmus ellentéte. (…) “Hogy mindenki elmondhatja a véleményét és mindenkit meghallgatunk.” És mi várható októberben a szinóduson?
“Ezt senki sem tudja előre.” Közhelyek, közhelyek és közhelyek.”

„Az Egyház Krisztus tanítását hirdeti, nem kéne egy egy népszerűséget hajhászó cégre hajaznia.”

„Az egyház szerkezete az első évszázadokban, évezredben szinodális volt, mivel nem épült bele a világi hatalmi struktúrákba.”

A szerzetesi ruha senkit nem tesz különlegessé

szemlélek társalgó szerzetesnővérek

„Rendkívül értékes beszélgetés. Válaszokat kaphatunk és betekintést, a „habitus-hétköznapi viselet” dilemmára is. Én itt értem tetten, azt a pozitív értelemben vett, szinodális vonalat, ami most téma.”