A jövő egyháza nem fentről bíráskodó szervezet, hanem mindenkit meghallgató közösség

Idehaza sokan talán nem is tudják, milyen jelentős változás zajlik épp a katolikus egyházban. Erről a Ferenc pápa által elindított reformról beszélgettünk a nő létére fontos vatikáni posztot betöltő Nathalie Becquart szerzetessel.

2023 októberében olyan tanácskozások helyszíne lesz a katolikus egyház központja, amelyek alapjaiban módosíthatják mindazt, amire katolikus egyházként szoktunk hivatkozni. Évek óta zajlik ugyanis a világ katolikusainak véleményszondázása, a begyűjtött javaslatokból pedig össze is állt az a munkadokumentum, amiben visszaélésekről, kirekesztett egyháztagokról is szó esik. Az úgynevezett Instrumentum Laboris ide kattintva tölthető le angol nyelven.

Amint megírtuk, Magyarországot egy segédpüspök, a görögkatolikusokat hivatalból egy érsek fogja képviselni, de ott lesz még két magyarajkú érsek és egy püspök, valamint egy erdélyi civil teológus hölgy is.

A francia származású Nathalie Becquart xaveriánus nővér a korábban csak püspökök részvételével zajló Szinódus altitkára, annak a Mario Grech bíborosnak a közvetlen munkatársa, aki hazánkba látogatva a Szemléleknek is interjút adott a klerikalizmus végnapjairól.

A fenti videó angol nyelvű dialógusa feliratozva olvasható, néhány lényegi üzenetet kiemeltünk az alábbiakban:

RÉSZLETEK A VIDEÓINTERJÚBÓL:

Bárki megírhatja elektronikus levélben a véleményét a munkadokumentumban szereplő felvetésekről Ferenc pápának, ehhez ide kell kattintani.

Minden jóakaratú ember véleményét igyekeznek meghallgatni a szervezők,

bárki beleszólhat a Szinódus alakulásába.

A jövő egyháza szakítani kíván az ítélkező, fentről megmondó, hierarchikus modellel, helyette úgy fog működni ez a vallási közösség, mint egy nagy család, ahol a szülők a gyermekeikre is odafigyelnek, mert szeretnék, ha minden családtag fejlődni tudna.

A civilek nem másodrangú katolikusok.

Külön figyelmet kapnak a fiatalok, nagy dilemma a megszólításuk.

Idén szeptember 30-án egy nagyszabású szinódusindító esemény szerveződik a Szent Péter téren, nem csupán a katolikusok vehetnek részt rajta.

Az emberek befogadóbb egyházra vágynak, egyhangú kérés a nők aktívabb bevonása.

Szabadon elkötelezett - ez a két szó fejezi ki legjobban mindazt, aki vagyok, ahogyan gondolkodom. A párbeszéd a lételemem: rengeteget tanulok a másokkal való dialógusokból. Hiszek benne, hogy mindenkit gazdagabbá tesz, ha kevesebbet ítélkezünk és többet kérdezünk.