Tükröződések

Esti tükör, 2021. április 17.

Minden harmadik magyar megkapta már legalább az első koronavírus elleni oltást.

Orbán Viktor a Facebook-oldalán közzétett videóban jelentette be, hogy megvan a 3,25 milliomodik beoltott, ezzel már csak 250 ezer fő beoltásának kell megtörténnie, hogy a szakaszos nyitás egy újabb pontjához érjünk.

penzcentrum.hu

Az oltási adatokat Szlávik János is rendkívül kedvezőnek nevezte, de felhívta a figyelmet, hogy ez nem azt jelenti, hogy a védekezést el kell engednünk. A korlátozások lazításáról azt mondta, hogy figyelembe kell venni az oltások számának emelkedését és az új fertőzöttek számának csökkenését is. Véleménye szerint a halottak száma nem a kellő mértékben csökken, aminek az lehet a magyarázata, hogy még mindig nagyon sokan vannak kórházban, intenzív osztályon és lélegeztetőgépen. Az infektológus beszélt arról is, hogy a brit vírusmutáns jobban terjed a fiatalabbak körében, így a maszkhasználatra, a távolságtartásra és az egymás iránti figyelemre továbbra is szükség lesz. Szlávik János szerint mindenki veszélyben van, aki nem oltatja be magát – a Magyarországon elérhető oltások mind hatékonyak és alkalmasak arra, hogy megvédjék az embereket a betegség súlyos lefolyásától.

Az oltások hatékonyságát igazolják az amerikai járványügyi intézet (CDC) most nyilvánosságra hozott adatai is: a 77 millió amerikai beoltott közül nagyságrendileg 6 ezer kapta el a fertőzést.

infostart.hu

Közben a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem adatai szerint a világon a koronavírus áldozatainak száma közelíti a 3 milliót, a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma pedig a 140 milliót.

24.hu

Itthon változatlanul nagy hullámokat korbácsol a hétfői iskolanyitás ügye. Életveszélyre hivatkozva vezető orvosok és egészségügyi dolgozók sem engedik iskolába  a gyerekeiket, jelezve, hogy egyetértenek a Magyar Orvosok Szakszervezetének nyílt levelében foglaltakkal, a jelenlegi járványhelyzetben nem tartják biztonságosnak a nyitást.

telex.hu

Közben több tankerületben – az előzetes információkkal ellentétben – arról tájékoztatták a szülőket, hogy rendkívüli szünet lesz az osztályban, ha túl kevés gyerek megy iskolába. Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár szerint az intézményvezetők engedélyezhetik a távollétet, de nem lesz olyan, hogy a jelenléti oktatás mellett egy pedagógus megtartja online is az órát.

hvg.hu

Ma közép-európai idő szerint reggel 6 óra 45 perckor földet ért a kazahsztáni Bajkonurban a Szojuz űrhajó, három asztronautával a fedélzetén.

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) pedig bejelentette, hogy ötven év után újra embereket küldene a Holdra, Elon Musk űrhajójával. A tervezett misszió keretében négy űrhajóst indítanának a NASA Orion nevű űrhajójával Hold körüli pályára, ahol ketten átszállnak a leszállóegységbe, és azzal érkeznek a felszínre.

Ma Fülöp herceg végső nyughelyére érkezett. Nem akart nagy felhajtást, és temetése minden mozzanatát megtervezte – visszafogott, mégis megrendítő volt.

hvg.hu

Itthon a biztonsági előírások betartása mellett hamarosan minden katolikus templomban újra tarthatnak nyilvános miséket. Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyében, az Egri Főegyházmegyében és a Váci Egyházmegyében szombattól, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyében április 10-től, a Szeged-Csanádi Egyházmegyében április 12-étől lesznek nyilvánosak a szentmisék. A megyés püspökök ugyanakkor továbbra is felmentést adnak a híveknek a vasárnapi szentmisén való részvétel kötelezettsége alól.

Közben Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy mégis soron kívül oltják a papokat és a lelkészeket, hiszen ők is kiemelkedő szerepet játszanak a koronavírus elleni védekezésben, valamint a járvány okozta nehéz időszakban.

index.hu

A két világháború között Kolozsváron élő zsidó közösség több mint ezer, névvel is azonosítható tagjáról készült portré került elő nemrég Sárdi Elemér fényképész hagyatékából – az 1944-ben nyomtalanul eltűnt lakosoknak legalább a töredéke ismét arcot kapott. A tervek szerint a digitalizált portrékat még 2021-ben vándorkiállításon mutatnák be, illetve terveznek egy weboldalt is.

kultura.hu

Tegnap beszámoltunk az angliai kertitörpe-hiányról, most azt kell jeleznünk, hogy az egész világon hiánycikk a bicikli. A gyártók még mindig érzik a tavalyi gyárleállások hatását, az alapanyagok és a fuvarozás brutálisan megdrágultak, miközben az emberek mennének már tekerni valamerre. Viszont a becslések szerint akár még évekig eltarthat, mire helyreáll a piac egyensúlya, így jó esély van arra, hogy az idei szezonban hiánycikk lesz a kerékpár.

Szűrő vagyok. Átfolyik rajtam a világ. Ami fennakad, érzéssé és gondolattá válik bennem. Gyerek vagyok, anya és nagyi. Nő, társ, barát. Örök tanuló, régóta tanító. Tudom a különbséget a gondolkodva szeretés és a szeretve gondolkodás között. Utóbbit gyakorlom. Remélem, ez szóvá vált érzéseimen és gondolataimon is átszűrődik.