Imádkozzunk és böjtöljünk együtt a békéért!

Csatlakozott a Szentatya felhívásához az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa, mely további kéréssel fordul a nemzeti püspöki konferenciák elnökei felé.

Ferenc pápa még február elején tette közzé felhívását, hogy az idei nagyböjti időszak kezdő napján, hamvazószerdán imánkat és böjtünket a békéért ajánljuk fel. Mostanra különös súlyt kapott ez a kérés, hiszen egy hete elkezdődött a háború.

„Szívemben nagy a fájdalom az ukrajnai helyzet romlása miatt. (…) Ismét részérdekek fenyegetik mindenki békéjét. Isten (…) a béke, és nem a háború Istene; aki mindenki Atyja, nem csak egyeseké, aki azt akarja, hogy testvérek, és ne ellenségek legyünk” – mondta a Szentatya február 23-án, még a támadás előtt, a szerdai általános kihallgatáson.

„Jézus azt tanította nekünk, hogy az erőszak ördögi értelmetlenségére Isten fegyvereivel, az imával és a böjttel válaszoljunk.”

– hívott minden hívőt imádságra, közbenjárásra a pápa.

Azóta is egymást érik a felhívások, az imaalkalmak, különböző felekezetek és zsidó testvéreink imádkoznak együtt, Európa sok városában ukrán színekkel tüntettek, Kölnben a szokásos karnevál helyett is a háború ellen tiltakozva vonultak utcára az emberek.

A közösségi oldalakon azonban tapasztalható némi kétkedés is, vannak, akik nem látják értelmét az imának,

sőt „szemrehányást tesznek” Istennek, mondván, még szerda este is imádkoztak szerte Európában Ukrajna békéjéért, és lám, másnap elindult a harci gépezet.

Valóban: mit is jelent közbenjárni, imádkozni valakiért, valamiért? Azért ostromoljuk az eget, hogy Isten figyelmét felkeltsük? Vagy meg akarjuk győzni őt a magunk igazáról? Netán tanácsokat adunk neki, mert szemlátomást nem azt történik, aminek kellene? Rágjuk a fülét, amíg kötélnek áll, és úgy rendezi a dolgokat, ahogy mi elképzeltük?

Hitem és tapasztalatom, hogy Isten tervei tökéletesek. Nincs szükség arra, hogy őt győzködjük. Arra viszont nagyon nagy szükség van, hogy a magunk szívét ráhangoljuk Isten terveire. Számomra ez az ima és a közbenjárás lényege, hogy Isten rendelkezésére akarok állni, engedni akarom, hogy az Ő terve bennem és rajtam keresztül megvalósuljon. Ha pedig ezt többen együtt tesszük, akkor szétszakíthatjuk a sötétség felhőit, és beáradhat a fény.

Merjünk hinni az imádság időn és téren át ható erejében, mert az imánkkal Isten erejének nyitunk csatornákat!

Március másodika 102 esztendeje az imádság nemzetközi világnapja is, harmadika pedig a békéért küzdő íróké – alkalmas idő, hogy keressük a békességet, alkalmas idő, hogy Isten felé fordítsuk a szívünket, alkalmas idő, hogy felismerjük a testvérünket az embertársainkban. A böjti idő pedig igen alkalmas arra, hogy a rossz farkasunkat koplaltassuk, a jó farkasunkat pedig tápláljuk magunkban: jó szóval, jó cselekedetekkel, jó dolgokra figyelve, jó szándékkal és jó reménységgel.

Mert Isten ma is reményteli jövőt szán nekünk, amit akkor tudunk befogadni, ha nem szorongatjuk a magunk terveit.

AZ EURÓPAI PÜSPÖKI KONFERENCIÁK TANÁCSA CSATLAKOZIK FERENC PÁPA FELHÍVÁSÁHOZ, ÉS ARRA KÉRI A NEMZETI PÜSPÖKI KONFERENCIÁK ELNÖKEIT, HOGY NAGYBÖJT IDEJÉN MISÉZZENEK A HÁBORÚBAN ÉS A KORONAVÍRUS-JÁRVÁNYBAN ELHUNYTAKÉRT

Az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE) is csatlakozik Ferenc pápa felhívásához, hogy március 2-án, Hamvazószerdán mindannyian a békéért böjtöljünk – áll a szerkesztőségünkhöz is eljuttatott levelükben. Azt írják, hogy az európai egyház most az Eucharisztia asztala mellett kell, hogy összegyűljön, ezért arra buzdítják a tagországok püspöki konferencáinak elnökeit, hogy a tavalyihoz hasonlóan nagyböjt idején legalább egy szentmisét szervezzenek meg saját országukban a koronavírus-járvány áldozataiért, valamint az orosz-ukrán háborúban elesettekért. A levelükhöz mellékelt táblázat szerint március 2-án, 3-án és 4-én Albániában, Ausztriában és Belgiumban szerveznek szentmisét, a sort pedig április 13-án és 14-én Ukrajna latin rítusú közössége és Magyarország zárja.

Mindig szerettem volna a dolgok mögé látni, néha úgy érzem, sikerül is - különösen, amióta a Teremtő Lélek hangjára igyekszem fülelni. Amit pedig felfedezek, azt szívesen meg is osztom, akárcsak a kérdéseimet, amelyek minden meglelt válasz nyomán sokasodnak. Nagy öröm számomra közösségben felfedezni és együtt gyönyörködve szemlélni a Teremtőt műveiben.