Érmek, pontok, forintok, és egy 565 éves emlék

Esti Tükör, 2021. július 22.

A nándorfehérvári diadal emléknapja van ma: 1456. július 22-én a Nándorfehérvárt, a mai Belgrádot védő magyar seregek Hunyadi János vezetésével megsemmisítő vereséget mértek II. Mehmed török szultán hadaira. A közhiedelemmel ellentétben azonban a déli harangozást III. Callixtus pápa még az ütközet előtt rendelte el könyörgésként a török támadás miatt, és csak a győzelem után változtatta a hálaadás harangszavává. VI. Sándor pápa 1500. augusztus 9-én rendelkezett arról, hogy a harangszó az egész keresztény világban minden délben szólaljon meg, jelezve, hogy a kereszténység védelme, az összetartás minden időben és minden helyen fontos kötelesség, bár a déli harangszó mindennapossá váló gyakorlata a köztudatban ma már inkább a magyar hadtörténet egyik legfényesebb diadalának emlékeként él.

infostart.hu

A koronavírus-járvány nagy valószínűséggel világszerte tartós hatással lehet az emberek mentális egészségére, közölte az Egészségügyi Világszervezet most közzétett jelentésében. Eszerint a fertőzések és a fertőzéstől való félelemek mentális sebeket okoztak, csakúgy, mint a járvány terjedésének megfékezésére elrendelt karanténok, de az is, hogy sokan önkéntesen vállalták az elszigetelődést. Mindezt tovább súlyosbítják a munkanélküliséggel, a pénzügyi helyzettel és a társadalmi kiközösítéssel kapcsolatos aggodalmak.

24.hu

Kemenesi Gábor szerint egyre több jel utal arra, hogy már a nyáron jön itthon a negyedik hullám. A virológus mindenkinek az oltást javasolja, és valószínűsíti, hogy visszatér az az idő, amikor maszkot kell hordanunk, amikor távolságot kell tartanunk, mert így lehet megvédeni az oltatlanokat.

infostart.hu

Az AP hírügynökség tippje szerint 9 arany, 5 ezüst, 8 bronz lesz a magyar dicsőséglistán Tokióban: úszásban, kajakban és sportlövészetben két-két aranyérmet szereznek a magyar sportolók az olimpián, Szilágyi Áron zsinórban harmadszor győz, sőt, öttusában és birkózásban is lesz magyar olimpiai bajnoki cím.

hvg.hu

A Swimswam úszó szakportál utánajárt, hogy mennyi jár a győzelemért az olimpián. Eszerint Magyarország a kilencedik legnagyvonalúbb ország a világon, és a második Európában. A magyar aranyérem négyszer annyit ér, mint az amerikai, de sok helyen – pl. Egyesült Királyságban, Norvégiában és Svédországban – nem fizetnek semmit a dicsőségért.

forbes.hu

És hamarosan nyilvánosságra hozzák a 2021-es felvételi ponthatárait – ma este kiderül, ki melyik egyetemen vagy főiskolán folytathatja tanulmányait.

eduline.hu
Szűrő vagyok. Átfolyik rajtam a világ. Ami fennakad, érzéssé és gondolattá válik bennem. Gyerek vagyok, anya és nagyi. Nő, társ, barát. Örök tanuló, régóta tanító. Tudom a különbséget a gondolkodva szeretés és a szeretve gondolkodás között. Utóbbit gyakorlom. Remélem, ez szóvá vált érzéseimen és gondolataimon is átszűrődik.