Túlzott központosítás, alaptalan önteltség – az új Pázmány-kampuszról egy építész szemével

Olvasói levelet közlünk, amelynek szerzője elkötelezett katolikus közösségi tag, építészmérnök, többszörösen díjazott várostervező.

Amint megírtuk, komoly feszültség kezd kialakulni Józsefvárosban, miután – sutba dobva az ígért elkötelezettséget, hogy az egyetem „a fejlesztésbe minden érintettet bevonjon” – a helyi lakosság megkérdezése nélkül, és érdeklődésüket semmibe véve terveznek megvalósítani egy olyan jelentős bontással is járó építkezést, amely éveken át meg fogja nehezíteni az életüket.

Nem a Pázmány Péter Katolikus Egyetem új kampuszának kialakítása ellen, hanem a párbeszéd hiánya, a kompromisszumoktól való elzárkózás miatt tiltakoznak egyre többen,

és ha ez így folytatódik, akkor a lakókat képviselő polgármester szerint az eddigi békés vallási életet egyházellenes hangulat válthatja fel a kerületben.

Cikkünk megjelenése óta számos reakció született – ezek közül most Körmendy Imre építészmérnök, várostervező, a Magyar Urbanisztikai Társaság örökös tiszteletbeli elnökének, a keresztény Fokoláre közösség aktív tagjának olvasói levelét közöljük.

♦ ♦ ♦

Tisztelt Gégény István!

Olvastam a „Konstruktív partnerség helyett romboló hozzáállás – az új Pázmány-kampusz kálváriája” című írását, és egyetértésemet és köszönetemet fejezem ki ezzel a levéllel.

Szakmai életem évtizedeit a településtervezés területén töltöttem, s

mindenkor a párbeszéd szükségessége volt a vezérfonala törekvéseimnek. Meggyőződésem, hogy az emberek nagyon érzékenyek lakókörnyezetük mindenfajta változására.

Általában legfőbb értékük, egyetlen vagyonuk lakásuk, s egyáltalán nem mindegy, hogy a körül mi történik.

Írása alapvető kérdéseket feszeget – mint ahogy tette ezt korábban a veszprémi székesegyház átépítése kapcsán is –, jelesen a jogállamiság alappilléreit érinti: a törvény előtti egyenlőséget, az információhoz való jogot, a jogbiztonságot…

A nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházások és hasonló „kivéve a gyevi bírót” megközelítések a jogállamiság semmibe vételei. A túlzott központosítás az önkormányzatok létét és értelmét teszi tönkre.

Az erőből való politizálás és ügyintézés a gyengeség és a félelem jele – no meg az alaptalan önteltségé.

Ez ellen emeltük fel szavunkat a Magyar Urbanisztikai Társaság elnökségével a Városliget beépítése és a Vár kormányzati negyeddé degradálása ellen, személyesen a világörökséget semmibevevő felhőkarcoló létesítése ellen.

Köszönöm az e téren tett fáradozásait, s sok erőt kívánok további munkájához.

Üdvözlettel:

Körmendy Imre
a MUT örökös tiszteletbeli elnöke

A maga módján a katolikus egyházi vezetés is reagált, egy egyetemi oktató közösségi médiában közzétett bejegyzésének publikálásával. A szerző ugyanúgy a kompromisszum irányába való továbblépést tartaná fontosnak, amelyet a tapasztalat szerint kizárólag a bontás és építkezés kezdeményezői akadályoznak. Érdemes a bejegyzés alatti hozzászólásokat is megismerni, tanulságos reakciók érkeznek sorra, a korlátozott kommunikációs lehetőség ellenére.