Tervek, botrányok, erkölcsök

Esti Tükör, 2021. július 20.

Az Európai Bizottság nem hagyja jóvá a helyreállítási tervet, amíg nincs igazságügyi reform Magyarországon – ezt Didier Reynders jogérvényesülésért felelős uniós biztos mondta egy interjúban, hozzátéve, hogy „rendszerszintű problémák vannak a jogállamisággal Magyarországon, az Európai Bizottság pedig kész minden eszközt – beleértve az uniós támogatások felfüggesztését is – bevetni a demokrácia védelmében”. Ez azt jelenti, hogy az Európai Bizottság mindaddig nem fogja jóváhagyni a magyar nemzeti helyreállítási tervet, amíg az Orbán-kormány nem hajt végre igazságügyi reformot és ad megfelelő garanciákat arra, hogy az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) által feltárt korrupciós ügyeket megfelelően ki is vizsgálják a nemzeti hatóságok.

informed.hu

A magyar ügyészség egyelőre vizsgálja a Pegasus-botrány feljelentését – ez a Legfőbb Ügyészség válaszából derült ki, arra a kérdésre, hogy érkezett-e az ügyészséghez feljelentés a hétvégén kirobbant nemzetközi megfigyelési botrány magyar szála miatt, valamint indítottak-e hivatalból nyomozást az ügyben, és ha igen, akkor milyen jogsértések gyanúja alapján.

theguardian.com

„Nem erkölcstelenek. Erkölcs nélküliek” – ezt Bibó István mondja Magyarország mai vezetőiről. Az egyik legnagyobb 20. századi magyar politikai gondolkodó 80. évében járó fia hívő ember, aki visszaszerezte a kommunista államtól a református gimnázium épületét, majd saját protestáns iskolát is alapított, most pedig csatlakozott a Karácsony Gergely-féle 99 Mozgalomhoz.

valaszonline.hu

Csak a teljesen beoltott személyek találkozhatnak Ferenc pápával szlovákiai látogatása során – ezt Vladimír Lengvarský szlovák egészségügyi miniszter jelentette be a Szentatya szeptemberi látogatása kapcsán. Stanislav Zvolenskýval, a Szlovák Püspöki Konferencia elnöke elmondta, hogy a döntés az ő kérésük szellemében született, hogy minél többen vehessenek részt a pápai miséken.

parameter.sk

A munkaadóknak lehetővé kell tenni, hogy kötelezővé tegyék a koronavírus elleni védőoltást a munkavállalóik számára – erre vonatkozóan tesz jogalkotási javaslatot a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK). Parragh László, a szervezet elnöke beszélt arról is, hogy nemcsak a lehetőséget teremtenék meg a munkaadók számára, de bizonyos munkakörökben kötelezővé is tennék a védőoltást az alkalmazottaknak.

portfolio.hu

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) átfogalmazta az ötkarikás mozgalom jelmondatát. Thomas Bach NOB-elnök szerint „erősíteni kell a szolidaritás eszméjét, mert a modern világ kihívásait már senki sem tudja egyedül kezelni”, ezért javaslatára az olimpiai mottó a következő lesz: „Gyorsabban, magasabbra, erősebben – együtt”.

hvg.hu

Közben Muto Tosiro, a szervezőbizottság ügyvezető igazgatója nem tartja kizártnak, hogy az utolsó pillanatban lefújják a tavalyról elhalasztott olimpiát, mert egyre több sportolónál mutatnak ki fertőzést az előzetes tesztelés során és egyre több szponzor hátrál ki a pénteki nyitóceremónia mögül.

forbes.hu

Tavaly nyárhoz képest nem ritkán a duplájára, triplájára nőtt bizonyos egészségügyi beavatkozások esetén a várakozási idő, és január óta egyes műtétekre már kétszer annyian várnak, mint fél éve.  A kórházi várólisták, ahogy arra számítani lehetett, csak most nőttek igazán nagyot: májusban újraindultak a szakrendelések, és a betegek, akik a járvány alatt nem fordultak orvoshoz a problémáikkal, ellepték a várótermeket.

penzcentrum.hu

Minden tizedik háziorvosi praxis betöltetlen, és a számuk egyre csak növekszik. A háziorvosok körében jelentős az elöregedés, de a pandémia sem segített a helyzeten – ez a GKI Gazdaságkutató Zrt. közleményéből derült ki. Az orvosok átlag életkora 58–59 év körüli. A háziorvosi praxisok túlterheltek, és a helyzetet a pandémiás állapot csak rontotta, mivel a veszélyeztetett (65 év feletti) korosztályba tartozó háziorvosok már nem valószínű, hogy visszatérnek az ellátásba dolgozni.

forbes.hu
Szűrő vagyok. Átfolyik rajtam a világ. Ami fennakad, érzéssé és gondolattá válik bennem. Gyerek vagyok, anya és nagyi. Nő, társ, barát. Örök tanuló, régóta tanító. Tudom a különbséget a gondolkodva szeretés és a szeretve gondolkodás között. Utóbbit gyakorlom. Remélem, ez szóvá vált érzéseimen és gondolataimon is átszűrődik.