Már imádkozni is lehet a Facebook által

Érdemes felelősen élni a profitorientált vállalkozás újításával.

A közösségi médium néhány amerikai csoportjában egy ideje lehetőség nyílik úgynevezett „Prayer Post” bejegyzések közzétételére, avagy elindítására, amelyek által egy-egy imaszándékhoz csatlakozhatnak az adott csoport tagjai.

Facebook ima

Ezzel a fejlesztéssel alaposan meglepheti a Facebook azokat, akik eddig azzal támadták a vállalatot, hogy következetesen blokkolja a „keresztény-konzervatív” tartalmakat. Az biztosan nem baj, sőt, elvárható kötelesség, ha kirekesztő, másokat támadó üzeneteket korlátoz egy ekkora szolgáltató, de jelen esetben az anyagi érdek nyilvánvalósága árnyalja a hitéleti elkötelezettség esélyét.

Hogy jobban értsük, mire jó és miért jó ez Mark Zuckerbergnek és csapatának, érdemes megismerkedni az alapötlet felmerülésével. Akár magunktól is kitalálhatnánk, de a cég elárulta: rájöttek, hogy sokan imádságra hívás eszközeként is használják a felületet.

Különösen a 2020-as év tavaszán, a húsvéti időszakban rengetegen használták a Facebookot és a Messenger alkalmazást lelki üzenetek, imádságok megosztására,

számos ilyen videóhívást mért a cég (ami mindent mér). Ha pedig így van, akkor miért ne adnának lovat, eszközt a felhasználók kezébe, ami több kattintást, nagyobb bevonódást, következésképp több hirdetési potenciált termelhet – a személyes gondolatok adatszerű leképezhetőségével egyetemben.

Nincs ebben semmi rossz, hiszen a kedvelés gombtól kezdve számos újítás úgy épült be a rendszerbe, hogy előtte kiszámolták, felmérték, adatszerűen felismerték: sokan vágynak rá, hogy legyen ilyen lehetőség.

– Az a küldetésünk, hogy lehetőséget adjunk az embereknek olyan közösségépítésre, amely a világ legnagyobb közösségére, a hívő emberekre is kiterjed – fogalmazott a Religionnews portál érdeklődésére Nona Jones, a Facebook részeként működő Global Faith Partnerships vezetője. – Egy gyülekezet lelkészeként jól tudom, mennyi megpróbáltatást jelentett a hívő embereknek és a vallási közösségeknek az elmúlt év. Ezért elköteleztük magunkat, hogy olyan utat építünk ki a Facebook által, amely által reményt adhatnak egymásnak a felhasználók – tette hozzá.

Facebook ima
globalleadership.org

Az tehát mindenképp jó üzenet, hogy a globális társadalom „imára hívta” a szinte mindent kattintásban mérő médiamindenhatóság vezéreit. Hogy erre a Facebook döntéshozói imaposztok létrehozásával válaszoltak – sőt,

hamarosan további spirituális vonatkozású fejlesztések érkezhetnek,

például a ramadán idején egy #MonthForGood (vagyis „Egy hónap a jóság jegyében”) kampány futhat majd –, önmagában pozitív lépés.

Ismerve azonban mind az új világrend építésétől nem idegenkedő világszervezetek logikáját, mind az emberi természet ingatag sajátosságait, érdemes kellő figyelmességgel, leginkább önmoderációval használni ezt a posztolási lehetőséget (amint elérhető lesz hazai IP-címekről).

FELHASZNÁLT IRODALOMDaily Mail
Szabadon elkötelezett - ez a két szó fejezi ki legjobban mindazt, aki vagyok, ahogyan gondolkodom. A párbeszéd a lételemem: rengeteget tanulok a másokkal való dialógusokból. Hiszek benne, hogy mindenkit gazdagabbá tesz, ha kevesebbet ítélkezünk és többet kérdezünk.