Múltidézés és jövőbe látás

Esti Tükör, 2021. augusztus 12.

Új generációk akkor születnek, amikor jelentős társadalmi, politikai, gazdasági és/vagy technológiai változások történnek a világban. Nem kérdés, hogy most ezek előtt állunk – ezt Nemes Orsolya generációszakértő mondja, de véleménye szerint abban minden szakértő egyetért, hogy már semmi sem lesz olyan, mint régen. Sok családnak a pandémia nem csupán valaminek a végét, hanem a kezdetét is jelentette – a 2020 után született babák kétségkívül egy rettentő nehéz időszak legcsodálatosabb „lenyomatai”. Ők, a koronageneráció (K generáció) tagjai még nagyon fiatalok, legtöbbjük csak ezekben a hetekben ismerkedik a kortársaival, illetve lát először a szülein kívül felnőtteket, de az már biztos, hogy a most született babák jelentős mértékben különböznek majd a korábban születettektől.

index.hu

Több országban is beláthatatlan következményekkel járhat, hogy a mélyen gyökerező társadalmi nyomásnak engedve még születésük előtt abortálják a nőnemű magzatokat, és így felborul a népesség demográfiai egyensúlya – ez a megállapítás az Egyesült Államok, Szaúd-Arábia, Szingapúr és India egyetemein dolgozó kutatók egy csoportjának legújabb tanulmányában szerepel. Az augusztus elején publikált kutatás szerint a jelenlegi trendek alapján azokban az országokban, ahol már most is a fiúk születését preferálják a lányok helyett, 2030-ra az eddigieknél 4,7 millióval kevesebb lány születhet, és ez a szám az évszázad végére akár 22 millióra is emelkedhet. Az ENSZ a születendő gyermekek nemének megválasztását ugyanolyan károsnak tartja, mint a gyerekházasságokat vagy a női nemi szervek csonkításának gyakorlatát.

medicalnewstoday.com

Szél Dávid, az Apapara című könyv szerzője szerint sokan félnek felvállalni konfliktusokat, bizonytalanok a saját szülőségükben. A gyermeknevelés labirintusában eligazodni segítő pszichológus gyakorló szülőként szembesült azzal, hogy nem tudunk a gyerekek fejével gondolkodni, miközben tőlük elvárjuk, hogy empatikusak legyenek. A felnőttek racionalitását próbáljuk átültetni a gyerekek világába, miközben a két racionalitásnak nincs köze egymáshoz. Ők teljesen más logika mentén gondolkodnak, más motiváció vezérli a működésüket. Ezért jó, ha egy szülő képes magában tudatosítani, hogy másképp működik egy gyerek, és másképp egy felnőtt.

hvg.hu

Élnek köztünk emberek, akik életük minden percét egy rég eltűnt világ megidézésének szentelik. Van olyan fiatal pár, akik ma is a harmincas években járnak: ruháik, otthonuk, illetve szokásaik is a második világháború előtti éveket idézik. Egy másik házaspár 1895-ben tölti a napjait: hűtőszekrény helyett óriási jégtömbökkel teli jégszekrényt használnak, pecsétviasszal zárják le a leveleiket, sőt, korhű otthonukat korai Tesla- és Edison-tervek alapján készült elektromos izzókkal világítják meg.

24.hu

Éjféltől, hajnal előtt a Perseidák meteorraj idézi elő az év egyik legszebb és legismertebb csillaghullását. Rengeteg meteor érkezik, és ha az időjárás is kedvező, az égboltra tekintve csodás látványban lehet részünk: megfelelő viszonyok között óránként akár 60 hullócsillagot is láthatunk.

koponyeg.hu
Szűrő vagyok. Átfolyik rajtam a világ. Ami fennakad, érzéssé és gondolattá válik bennem. Gyerek vagyok, anya és nagyi. Nő, társ, barát. Örök tanuló, régóta tanító. Tudom a különbséget a gondolkodva szeretés és a szeretve gondolkodás között. Utóbbit gyakorlom. Remélem, ez szóvá vált érzéseimen és gondolataimon is átszűrődik.