„Nem a diákok feladata, hogy kiálljanak értünk”

A Szemlélek Társalgó vendége ezúttal az ország legjobb katolikus középiskolájának igazgatója, akivel kommunista múltról, tájékozatlan politikusokról, és Hoffmann Rózsáról is beszélgettünk.

A csaknem egyórás beszélgetés során Barlay Bence szájából kétszer is elhangzott a családbarát kormány kifejezés, mert számára alapvető kérdés, hogy ebbe a közoktatás ügye miért nem fér bele. A Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium igazgatója azonban nem csodálkozik annyira, hiszen – mint mondja –

nehéz a mostani kormánynak teljes képet kapnia a magyar oktatás helyzetéről.

Szerinte ennek alapvető oka, hogy ma az oktatásnak nincs képviselete a kormányban, az államtitkár nem ül ott a kormányüléseken, így nincs, aki tájékoztasson, aki kiálljon a szakterület érdekeikért.

A pedagógusok önérvényesítő képességéről is lesújtó adatot hozott a beszélgetésre magával az igazgató: az elmúlt egy évben mindössze a tanárok 8 százaléka vett részt a tüntetéseken. Az ok korántsem egyértelmű, de jól látszik, hogy más országokban, például Romániában ez nem így van: ott az óvodától a gimnáziumokig egy hétre megbénult a teljes köznevelési rendszer, és kompromisszumokkal ugyan, de elérték céljaikat.

Barlay szerint

a magyar kormány rendkívül rossz üzeneteket fogalmaz meg a pedagógustársadalom felé,

a státusztörvény például atomcsapásként érte az eleve kiábrándult, épp sztrájkoló tanárokat. A diáktüntetések kapcsán elmondta, hogy szerinte nem a diákoknak kellene ezt a terhet magukra venniük, hanem a tanároknak, és az őket képviselni hivatott politikusoknak kellene az oktatásért kiállniuk.

Azt is elmondta, hogy az annak idején az Orbán-kormány által bevezetni kívánt, és nagy port kavart pedagóguséletpálya-modellből szinte semmi nem valósult meg. A kormány az akkor megígért azonnali béremelést négy évre nyújtotta el, azóta pedig a 2014-es minimálbérhez köti a tanári alapbért. Ez azt jelenti, hogy

ma hatéves egyetemi képzés után egy kezdő tanár fizetése a szakmunkás bér alatt van,

azt minden évben ki kell pótolni a kötelező bérminimum szintjére. Erre mondja azt az igazgató, hogy szerinte „erkölcstelen dolog kihasználni a tanárok hivatástudatát”.

Barlay véleménye szerint ha a státusztörvényt a jelenlegi formájában elfogadja a kormány, az tovább fogja rombolni a tanári pálya presztízsét – szerinte a jövőben a hangsúlyt a párbeszédre kellene helyezni, illetve arra, hogy a jövő Magyarországának családbarát jövőképébe belekerüljön a nevelés és a tanulás értéke is.

Szó volt még arról is, hogy a mesterséges intelligencia korában miért van mégis szükség hús-vér tanárokra, hogy ma sok esetben az iskola pótolja a családi közeget, és ez eddig nem tapasztalt kihívások elé állítja a tanárokat.

A teljes adás meghallgatható a Spotify, az Apple Podcasts és a Google Podcasts felületeken, valamint közvetlenül ide kattintva:

Aki a Szemlélek Társalgó adásait RSS-olvasóval szeretné követni, erre a Feedre tud feliratkozni.

1 hozzászólás