Cirill főapát: Meghívtam a pápát Pannonhalmára

A katolikus egyházfő szép emlékeket őriz budapesti látogatásáról, és nyitott rá, hogy egy apostoli látogatás keretében visszatérjen hazánkba. A magyar bencések elöljárója Rómából nyilatkozott a Szemléleknek.

– Milyen alkalomból fogadott benneteket Ferenc pápa?
– Megjelent egy kötet a Szentatya budapesti és szlovákiai látogatásán elmondott beszédeiből, a Bencés Kiadó és az Új Ember kiadó közös gondozásában. Emellett készült egy képes album is a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus eseményeiről. Ezt a két kiadványt vittük ajándékba, és a szerdai általános kihallgatáson adtuk át a pápának.

– Miről beszéltetek?
– Elmondtam neki a kötetek átadásakor, hogy egy olyan apátság vezetője vagyok, amely közvetlenül a Szentszék alá van rendelve. Utaltam arra a mondatára, amelyet Szlovákiából hazafelé a repülőúton mondott, miszerint lehet, hogy később hosszabb időre is visszatér Magyarországra. Ennek kapcsán felvetettem, hogy

ha tényleg hazánkba látogat, szeretettel hívom és jöjjön el hozzánk, Pannonhalmára is.

– Mit válaszolt?
– Németül beszélgettünk, és erre a meghívásomra így reagált: „Ich werde kommen”. Szó szerinti fordításban azt jelenti, hogy „el fogok jönni”, de ez természetesen nem hivatalos bejelentés, viszont jól jelzi, hogy szívesen gondol ránk a Szentatya. Hogy tényleg létrejön-e majd egy ilyen apostoli látogatás, az a későbbiekben derül ki.

– Ajándékot vittetek a pápának, de te mit hozol magaddal Rómából, milyen érzésekkel indulsz haza?
– Azt a figyelmességet hordozom magamban, amellyel abban az időben, amikor velünk beszélt, csak ránk figyelt.

Amikor odajött hozzánk, és megtudta, hogy magyarok vagyunk, egyből magyar nyelven köszöntött: Isten hozott!

Bárki bele tud gondolni, hogy amikor valakinek egymást követően nagyjából 100 emberrel van rövid találkozója, nagyon nehezen tudja odaszentelni mindenkire a figyelmét. Ferenc pápa ilyen ember, ezt kaptam tőle ajándékba, ezt viszem haza magammal.

Szabadon elkötelezett - ez a két szó fejezi ki legjobban mindazt, aki vagyok, ahogyan gondolkodom. A párbeszéd a lételemem: rengeteget tanulok a másokkal való dialógusokból. Hiszek benne, hogy mindenkit gazdagabbá tesz, ha kevesebbet ítélkezünk és többet kérdezünk.