Kongresszus után konferenciát rendeznek idehaza az Eucharisztiáról

De ez nem katolikus, hanem összkeresztény program lesz, mozizással egybekötve.

– Még nem is gondoltam arra, hogy a vizualitás eszközei kapcsán beszélgessünk az eucharistiáról – sokan így reagálnak arra hírre, hogy október 1-3. között „Eucharistia és vizuális kultúra” címmel rendeznek konferenciát Sárospatakon. Az ötletgazda az a Dr. Kókai-Nagy Viktor református teológus, akit a Szemlélek figyelmes olvasói már ismerhetnek, hiszen a Sziget fesztivál biztonsági főnökének jobbkezeként ő kalauzolt bennünket körbe néhány évvel ezelőtt a fiatalos rendezvényen.

Ezen az őszi programon olyan filmek, fotók, rajzok állnak a középpontban, amelyek református, evangélikus, katolikus szemszögből közelítenek ahhoz, amit valaki Úrvacsorának nevez, más Oltáriszentségnek. Noha a felekezetek között nincs tanbeli egység, a kezdeményezés mégis – vagy épp ezért – izgalmasnak, a maga nemében provokatívnak, hívogatónak ígérkezik.

– A reformátusok és az evangélikusok tudják együtt ünnepelni az eucharistiát, viszont a katolikus testvérekkel ez sajnos még várat magára. A közeledés folyamatosan zajlik és Istennek hála, vannak olyan személyiségek, akik ebben aktív szerepet vállalnak.

Nem gondolom – noha nagy öröm lenne számomra –, hogy már holnap együtt ünnepelhetjük katolikusok és protestánsok az eucharistiát, de abban biztos vagyok, hogy az álláspontok csak akkor fognak közeledni egymáshoz, ha beszélünk ezekről a kérdésekről.

És ami talán még fontosabb, ha nem csupán tudományos szinten zajlik ez a diskurzus, hanem a hívek szintjén is megismerkedünk egymás gondolataival – talán éppen egy közösen megnézett film után – mutatott rá a konferencia lehetséges hozadékára a teológus.

A konferenciát szervező Interfilm Magyarország neve pont úgy hangzik, mintha egy tipikus filmforgalmazó, avagy produkciós cégről lenne szó. Pedig dehogy. Ez az egyesület 2021-ben jött létre, az 1955-ben alapított nemzetközi Interfilm szervezet tagjaként. Az a küldetésük, hogy hidat képezzenek a filmes műfaj és a keresztény felekezetek között. Az Interfilm minden jelentősebb európai filmfesztiválon jelen van, idehaza a fiatal egyesület is bemutatkozott már, legutóbb a Miskolcon tartott Cinefeszten vehetett részt egyikük az ökumenikus zsűri tagjaként.

De vajon mit lehet tudományos alapossággal, konferencia keretében napokon át tárgyalni arról a szentségről, amit igazán csak a hit szemével lehet megközelíteni? – Az eucharistia témája noha speciális, annak képi ábrázolását mindenki ismeri, sőt, felismeri.

Ha valaki meghallja, hogy „Utolsó vacsora”, bizonyosan van egy kép a fejében, ami beugrik róla.

Legismertebb talán Leonardo da Vinci festménye. Persze a hívő számára ennél többről van szó az eucharistia kifejezés hallatán. A konferencia egyik célja éppen az, hogy rámutassunk, a bennünk élő képek erről a témáról kiváló bázist nyújtanak ahhoz, hogy megosszuk egymással a gondolatainkat. A képi ábrázolás segít megtalálni a közöset és áthidalni a különbséget. Leonardo képénél maradva: teljesen mindegy, hogy hívőként vagy ateistaként töltünk el előtte 10 percet, utána van miről beszélnünk – fogalmazott Dr. Kókai-Nagy Viktor.

Eucharisztia

Sokat elárul, hogy bár nemrég ünnepeltük hazánkban az Úrvacsora Évét, a Reformáció 500 Emlékévet, pár napja ért véget a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus, a szervezők nem tapasztalnak lehengerlő érdeklődést sem a média, sem az emberek részéről. A bevezetőben említett meglepődést, rácsodálkozást ugyanakkor kiváló üzenetnek tartja az ötletgazda, mert ez a reakció felhívja a figyelmet a mindennapi életünkben egyre meghatározóbb szerepet játszó vizualitásban rejlő lehetőségekre.

Az előadások mellett természetesen mozizni is lehet majd a konferencián, ott lesz Fabiny Tamás evangélikus püspök, Kovács Lajos jezsuita teológus, hallhatjuk majd filmesztéta, antropológus gondolatait is.

A konferencia eseményein való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Regisztrálni szeptember 30-ig lehet, ide kattintva.

A konferencia részletes programja az Interfilm Magyarország Facebook oldalán érhető el.

Szabadon elkötelezett - ez a két szó fejezi ki legjobban mindazt, aki vagyok, ahogyan gondolkodom. A párbeszéd a lételemem: rengeteget tanulok a másokkal való dialógusokból. Hiszek benne, hogy mindenkit gazdagabbá tesz, ha kevesebbet ítélkezünk és többet kérdezünk.