Meglepetés: nem hat, hanem hét magyar vesz részt a vatikáni szinóduson

Szabó Péter szakértőként segíti a katolikus csúcstalálkozót.

Idén nyár közepén megírtuk, hogy jelentős létszámban képviselteti magát a magyar nemzet – Magyarország mellett Románia és Szerbia, részben Ausztria színeiben – a jelenleg zajló, szinodalitásról szóló szinóduson. Akkor hat nevet említettünk, mert ennyit tartalmazott a szinódus szervezői által július 7-én közzétett lista. Már akkor jelezték, hogy a névsor még változhat, és így is lett. A szeptember 22-én közzétett végleges névsorban ott szerepel számos új név, köztük Szabó Péteré is, aki szakmai elfoglaltságai miatt később kapcsolódott be a megbeszélésekbe, de már Rómából tájékoztatta a Szemléleket.

Interjút egyelőre természetesen nem kértünk a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Kánonjogi Posztgraduális Intézetének elnökétől, hiszen tiszteletben tartjuk Ferenc pápa diszkrécióra vonatkozó kérését, de részvétele nyilvánvalóan szorosan összefügg azzal a ténnyel, hogy

2021-ben őt is kinevezték a Szinódus Általános Titkárságának munkáját támogató Teológiai Bizottság tagjává.

– Úgy gondolom, meghívásom a keleti egyházi alkotmányjog iránti fokozott érdeklődésnek köszönhető – fogalmazott a Szemléleknek küldött üzenetében a görögkatolikus professzor. Kétszázhoz közelítő számú publikációi közül több írása különösen is a szinodalitás témájára fókuszál, leginkább a regionális szerveződési formákkal foglalkozik (Asamblea patriarchal / Il Sinodo episcopale della Chiesa patriarcale in raffronto alla Conferenza episcopale: possibilità e limiti di una “osmosi” tra i due istituti / Possibili sviluppi della sinodalità: proposizioni orientali / Sinodalità e corresponsabilita nelle Chiese orientali / Segni di “pluralità teologica” nel CCEO: progressi e limiti / Episcopal Conferences, Particular Councils, and the Renewal of Inter-Diocesan ‘Deliberative Synodality’).

A Szabó Péter által vezetett PPKE Kánonjogi Posztgraduális Intézet évnyitóját október 9-én tartották Budapesten, amelyen az elnök – Rómába utazása előtt – személyesen vett részt. Az ide kattintva olvasható beszámolóban a szinodális folyamat „keleti” olvasata is helyet kapott.

A szinodalitásról szóló szinódus kapcsán részletes tájékoztató érhető el a megujul.hu honlapon.

Szabadon elkötelezett - ez a két szó fejezi ki legjobban mindazt, aki vagyok, ahogyan gondolkodom. A párbeszéd a lételemem: rengeteget tanulok a másokkal való dialógusokból. Hiszek benne, hogy mindenkit gazdagabbá tesz, ha kevesebbet ítélkezünk és többet kérdezünk.